UN: Izrael blokira dopremu humanitarne pomoći civilima u Gazi

UJEDINJENI NARODI u petak su optužili izraelsku vladu da sprječava humanitarne djelatnike, predstavnike UNa i nevladinih agencija u pokušaju ulaska u Gazu, te na taj način onemogućuju da se Palestincima civilima u toj enklavi dostavi za njih dragocjena humanitarna pomoć.
"Ta neprihvatljiva ograničenja koja se postavljaju pred humanitarne djelatnike i onemogućuju njihova nastojanja da stanovnicima dopreme humanitarnu pomoć ograničavaju UN-ove zaposlenike u obavljanju njihovih osnovnih poslova, a to su dopreme hrane i ostalih potrepština civilnom stanovništvu Gaze", kaže se u priopćenju UN-a.

Svjetska organizacija je upozorila kako bi ovakvo ponašanje moglo dovesti do toga da UN "bude prisiljen smanjiti ili obustaviti neke svoje humanitarne akcije". U priopćenju se također kaže kako Izraelci već tri tjedna odbijaju pustiti u Gazu gotovo sva vozila UN-a i ostalih humanitarnih agencija kod Ereza, a ulazak im je blokiran i kod prijelaza Karnija.

"S obzirom na postojeće restrikcije UN će biti prisiljen javno prozvati Izraelce i pozvati ih da ponovno dopuste prolaz humanitarne pomoći i UN-va osoblja u Gazu", kaže se u priopćenju.

(Hina) xmh ydh

Pročitajte više