Unatoč suši dostatno pšenice za domaće potrebe

UNATOČ štetama od dugotrajne suše Hrvatska će i ove godine imati dostatno pšenice za domaće potrebe, zaključila je Vlada na današnjoj sjednici te je odobrila da se za subvencioniranje troškova otkupa seljačke pšenice iz državne blagajne izdvoji 42 milijuna kuna.

Procjena je Ministarstva poljoprivrede da će unatoč suši Hrvatska i ove godine zatvoriti bilancu domaćih potreba za pšenicom, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tomislav Ledić, dodavši da je veću štetu na pšenici uzrokovao toplinski udar pa zrna nisu dostatno puna.

Ministarstvo očekuje da će ukupan urod pšenice biti 510.000 tona, od toga 357.000 tona seljačke pšenice.

Da bi se smanjila krajnja cijena pšenice, Ministarstvo je predložilo da se sa 120 kuna po toni subvencioniraju troškovi otkupa i tako potaknu trgovci i prerađivači da otkupljuju seljačku pšenicu. Otkupljivači će se odabrati na pozivnom natječaju, a prednost će imati tvrtka koja ponudi višu otkupnu cijenu u županiji u kojoj se natječe.

U Ravnateljstvu za robne zalihe trenutačno je 28,5 tona pšenice, od toga je upotrebljivo oko 23.000 tona, izvijestio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. Dodao je da se izrađuje cjelovita analiza poslovanja Robnih zaliha u zadnje tri godine.

Vlada je na sjednici poduprla izmjene Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu, po kojima bi se prava na poticaj za preradbu uzgojene autohtone bijele morske ribe izjednačila s poticajem za preradbu uzgojene slatkovodne ribe.

Predviđen je i popis maslina, a taj bi posao obavila općinska i gradska povjerenstva.

Ministarstvo poljoprivrede dobilo bi pak "odriješene ruke" da preraspoređuje neiskorišten državni novac namijenjen podizanju novih vinograda, voćnjaka i nasada hmelja.

Vlada je u saborsku proceduru poslala konačne verzije zakona kojima se utvrđuje odgovornost za štetu nastalu zbog terorističkih akata i javnih demonstracija te zakona o odgovornosti Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u Domovinskom ratu te za štetu nastalu u bivšoj SFRJ za koju je ta država i odgovarala.

Hrvatskom su saboru predložene i izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga po kojem bi se ovisniku koji počini prekršaj izricala zaštitna mjera obvezna liječenja.

Pročitajte više