ZUSSB traži 1,30 kuna za kilogram pšenice

ZAJEDNICA udruga seljaka Slavonije i Baranje traži da ovogodišnja otkupna cijena pšenice bude 1,30 kuna za kilogram, da se novac nakon otkupa isplati u roku od 30 dana te da se seljacima isplati 40 posto odštete po hektaru zbog suše koja je pogodila "najveću hrvatsku žitnicu", izjavio je Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Laslo je upozorio da će ove godine biti i do 50 posto manji urod pšenice zbog velike suše te da je žetva pred vratima a da još seljacima nisu isplaćeni dogovoreni poticaji. U međuvremenu je, dodao je, poskupjelo gorivo, zaštitna sredstva i ostalo te se "računa da seljaka proizvodnja pšenice stoji 1,20 kuna po kilogramu".

Zabrinjava nas, kazao je Laslo, i pitamo gdje je završila pšenica koju smo prošle godine predali "kad nam je rečeno da je "proizvodnja pšenice prevelika" a "danas se naveliko uvozi iz Madžarske, koja je, usput rečeno, i upitne kakvoće".

Po našim podatcima od veljače ove godine do kraja svibnja, jer za lipanj nemamo podatke, Hrvatska je iz Madžarske uvezla 3499 tona pšenice, kazao je Laslo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laslo tvrdi da je u travnju uvezeno 1576 i u svibnju 1358 tona pšenice.

Dodao je kako će ZUSSB "pričekati s donošenjem mjera u vezi sa žetvom 2003. i spomenutim uvozom pšenice" te da će "više znati nakon sutrašnjeg sastanka s predstavnicima otkupljivača i mlinara iz slavonskih županija".

Istaknuo je kako "seljaci inzistiraju da brašno i proizvodi od brašna ne poskupe jer za to nema razloga budući da bi seljak koji ga proizvodi po predloženoj cijeni od 1,30 kuna za kilogram tek ostvario tek minimalnu zaradu, što znači da se ostalima u lancu ne smije dopustiti poskupljenje koje uvijek pogađa kupca".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara