UNICEF potvrdio slučaj trgovine djecom

Zaklada Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) potvrdila je u Indoneziji jedan slučaj krijumčarenja djece koja su ostala siročad ili su privremeno odvojena od roditelja nakon udara tsunamija u kojem je poginulo više od 160.000 ljudi.

Izvješća o odvođenju djece nakon što je potres pogodio 13 država oko Indijskog oceana pojavila su se ubrzo nakon tragedije, ali UNICEF-ovo izvješće prvi je potvrđeni slučaj.

Birgithe Lund-Henriksen, voditeljica odjela za zaštitu djece pri indonezijskom UNICEF-u, navela je slučaj otmice četverogodišnjeg dječaka iz Bande Aceha, glavnoga grada pokrajine Aceh, teško pogođenom tsunamijem.

Indonezijska policija provela je istragu i otkrila prevaru kad je posumnjala u stvarno roditeljstvo para koji je doveo četverogodišnjeg dječačića dovedenog u grad Medan.

Lund-Henriksen je navela da postoje i druga izvješća o mogućem krijumčarenju djece kao što je prevoženje 100 novorođenčadi noću gliserom u pokrajini Aceh, a koje je uočio djelatnik nevladine udruge.

Trgovina djecom postojala je i prije potresa tsunamija, no naravno da će kriminalne skupine "iskoristiti kaos koji sada vlada", rekla je djelatnica.

Dodala je da je grad Medan, 450 kilometara jugoistočno od Bande Aceh bio polazište za krijumčarenje djece iz Indonezije za ilegalno usvajanje, prisilan rad i za rad u seksualnoj industriji.

UNICEF je uspostavio centar za djecu u Acehu i planira otvoriti 20 centara za skrb o djeci bez roditelja. Indonezijska vlada je odlučila da "djeca trebaju ostati u Acehu i čuvati njihovo kulturno nasljeđe", riječi su ministra za socijalna pitanja Alwi Shihaba.

Zemlje pogođene tsunamijem, među kojima su Indonezija i Šri Lanka te neke države izvan regije, primjerice Sjedinjene Države, zabranile su usvajanje djece koje je tsunami učinio siročadima, upravo da bi spriječili tu nečasnu rabotu.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više