Upitna isplata plaća radnicima "Belja"

IAKO SU  jučer na žiroračun baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belje" d.d. stigla sredstva Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) za isplatu plaće za listopad i dijela plaće za studeni, nekoliko minuta nakon toga stigla je i ovršna mjenica tvrtke "Lipovac" d.d., kojom je sav novac skinut s računa, pa je isplata plaće postala upitna, izvijestili su danas predstavnici sindikalnih podružnica toga poduzeća.

Koordinator sindikalnih podružnica Šimo Orešković kazao je na konferenciji za novinare da je ovrha nad računom "Belja" napravljena zbog neispunjavanja odredaba ugovora o isporuci krumpira tvrtki "Lipovac", na temelju čega ta tvrtka od "Belja" potražuje 4,7 milijuna kuna.

Izvijestio je kako se "dio novca uspio spasiti" i da postoji mogućnost za isplatu neto listopadske plaće radnicima, a ako se to ne bi dogodilo do kraja dana, radnici će u subotu, 27. prosinca, nastaviti jučer prekinuti štrajk.

Orešković je kazao da je na ostatak jučer pristiglog novca, angažmanom dijela uprave, stavljena sudska zabrana raspolaganja objema stranama do konačne odluke suda, s čime sindikati nisu zadovoljni jer je novac bio namijenjen isključivo za isplatu plaća radnicima.

Ocijenio je da je riječ o "smišljenom i neprimjerenom činu kojim se sredstva radnika Belja nemoralno koriste za naplaćivanje određenih poslova" te je izrazio dvojbu u buduće podmirivanje obveza "Belja" prema radnicima.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske Slavko Kotromanović rekao je da će se poduzeti sve što je u skladu sa zakonom kako bi radnici dobili plaće.

Sindikati tvrde da su beljsku upravu upozoravali na riskantnost isplate sredstava na blokirani žiroračun poduzeća te u zaključcima s današnje sjednice kooridinacije navode da će protiv uprave podnijeti kaznenu prijavu zbog neisplate plaća i kršenja prava iz kolektivnog ugovora.

U zaključcima se od nove Vlade traži da odmah razmotri stanje u "Belju" i kvalitetno riješi pitanja upravljanja i privatizacije tvrtke, a zahtijeva se i raskidanje poslovne suradnje s tvrtkom "Lipovac".

(Hina)ivuč dd

Pročitajte više