Uplakani zločinac Pavić neće još biti izručen Hrvatskoj

PREMA odluci Američkog saveznog suda u Detroitu, Goran Pavić, Kanađanin srpskog podrijetla, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, do daljnjeg će ostati u pritvoru u Detroitu, a za otprilike dva mjeseca, ponovno će se odlučivati o njegovu izručenju, javlja The Globe and Mail.

Sutkinja Virgina Morgan je odlučila kako u tom periodu Hrvatska treba iznijeti dokaze optužbi za koje se Pavića tereti, a onda će, ukoliko ti dokazi budu valjani, Sud ponovno odlučivati o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Podsjetimo, Pavića su 7. studenog, temeljem tjeralice koju je za njim raspisao Interpol, prilikom prelaska granice između SAD-a i Kanade, preko Ambasadorskog mosta koji spada u kanadski Windsor i Detroit, uhitili službenici američke Carinske i granične službe.

Pavića i skupinu suokrivljenika Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru tereti za uspostavu okupacijske vlasti radi etničkog čišćenja Sotina. Zločine su, prema optužnici podignutoj u svibnju prošle godine, činili od 10. listopada 1991. do travnja 1992., nakon što su snage JNA i srpskih paravojnih postrojbi okupirale to mjesto. Sotinske su Hrvate ubijali, tukli, zastrašivali, zatvarali, tjerali na prinudni rad i službu u okupacijskim snagama. Tereti ih se i za pljačku i odvođenje ljudi, a 35 civila iz Sotina se i danas smatra nestalima. Sve su hrvatske obitelji 27. prosinca 1991. godine morale napustiti svoju imovinu i prijeći na slobodni teritorij Hrvatske.

"Borio se sa suzama"

S obzirom da su kanadski mediji veoma zainteresirani za slučaj 42-godišnjeg Pavića, stanovnika kanadskog grada Kitchenera, potrudili su se detaljno opisati Pavićevo pojavljivanje na jučerašnjem saslušanju. Pavićeva obitelj, koja se također pojavila u sudnici, veoma je potresena cijelim slučajem.

"Ruke i noge su mu drhtale, borio se sa suzama i gledao je u svoju suprugu, sestru i obiteljskog prijatelja, koji su došli na saslušanje. Obučen u zgužvanu polo majicu i prugaste hlače, neobrijani Pavić je u tišini stajao i čekao da Sud donese odluku o njegovu izručenju", piše The Globe and Mail.

"To je jednostavno strašno. Vidjeti ga s lisicama na nogama, o moj Bože.. Sto mu je godina. Odvjetnici su nam rekli da se ne osjeća dobro. Bolestan je i ovo mu psihički jako teško pada. Vrlo smo zabrinuti", rekla je Pavićeva sestra Gordana Krstić.

Iduće saslušanje 4. prosinca

Pavićeva odvjetnica Linda Babić iz Chicaga, rekla je kako prvo treba ustvrditi postoji li između SAD-a i Hrvatske dogovor o izručenju. "U ovom trenutku nemamo potvrdu postoji li takav ugovor uopće, i ako postoji, je li valjan. Ukoliko ne postoji, Pavić treba biti oslobođen", rekla je Babić.

Babić je pokrenula i pitanje nadležnosti Suda. Saslušanje o pitanju sudske nadležnosti zakazano je za 4. prosinca.

I.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više