Uprava Sveučilišta Yale htjela zabraniti "realistične" mačeve od plastike

OD SVIH REAKCIJA američke javnosti na masakr na Sveučilištu Virginia Tech najviše pozornosti, ali i kontroverze, je izazvala odluka uprave Sveučilišta Yale da se, "u svrhu kontrole oružja" i "suzbijanja kulture nasilja" zabrani korištenje "realističnih" mačeva od plastike u kazališnim predstavama.

U dopisu profesorima s katedri za dramske umjetnosti na tamošnjim fakultetima uprava navodi da se kao rekviziti u kazališnim predstavama više ne smiju koristiti predmeti koji na "realistični način" oponašaju vatreno i drugo oružje. Zabrana se odnosila i na plastične mačeve, koji su, prema uputama u dopisu, morali biti jarkih boja, odnosno napravljeni na način "koji nedvosmisleno sugerira da je riječ o igrački". .

Zabrana je izazvala bijes među kazališnim djelatnicima na Yaleu. To uključuje 19-godišnju Leah Franqui koja je postavljala izvedbu satiričke drame Darija Foa "Slučajna smrt jednog anarhista". U jednoj od scena se pojavljuje pištolj. Franqui je u znak prosvjeda izmijenila scenu i dodala nove replike u kojima se protagonisti pitaju "gdje je nestao pištolj".

21-godišnja Sarah Holdren je, pak, bila prisiljena koristiti drvene umjesto plastičnih mačeva kada je postavila "Red Noses". Obavijest o promjeni pravila je dobila tek par sati prije premijere. Svoj prosvjed je iskazala čitanjem izjave u kritizira upravu sveučilišta neposredno pred podizanje zastora.

Mnogi od studenata, a i šire američke javnosti su oštro napali upravu Yalea zbog toga što na "neprimjeren način" reagira na tragediju u Virginiji, kao i zbog toga što se krše načela o slobodi izražavanja.

Suočena s tim kritikama, uprava Yalea je jučer izdala priopćenje u kojem tvrdi da će dozvoliti korištenje realističnih plastičnih mačeva i drugog oružja "od slučaja do slučaja".

D.A.

Pročitajte više