Upravni odbor za provedbu mira traži preustroj policije

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) koji je zasjedao u Bruxellesu zatražio je u četvrtak od bosanskohercegovačkih vlasti hitan preustroj policije u toj zemlji kao i preustroj njezina obrambenog sustava što uključuje i ukidanje entitetskih ministarstava obrane najkasnije do kraja ove godine.

U sažetku zaključaka sa sjednice Upravnog odbora PIC-a koje je objavio Ured Visokog predstavnika za BiH u Sarajevu (OHR) navedeno je da BiH ne može dobiti zeleno svjetlo za naredni značajni korak u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji sve dok se dužnosnici u toj zemlji ne usuglase oko modela ustroja policije sukladno kriterijima koje je utvrdila Europska komisija.

O reformi policije u BiH raspravlja se već više od pola godine a temeljnu zapreku objedinjavanja trinaest različitih policijskih agencija predstavlja odbijanje vlasti Republike Srpske da prihvate prijenos policijskih ovlasti s entitetske na državnu razinu.

Zaključci Upravnog odbora PIC-a stoga su prije svega upozorenje vlastima u Banjoj Luci da njihovo stajalište onemogućava početak pregovora BiH s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Upravni odbor PIC-a kritizirao je vlasti bosanskih Srba i zbog njihova odbijanja da se suglase s ukidanjem ministarstava obrane i vojnih stožera na razini Republike Srpske i Federacije BiH.

"Upravni odbor još je jednom naglasio da je ukidanje entitetskih ministarstava obrane do kraja 2005. godine uvjet utvrđen odlukom Visokog predstavnika... kako bi se riješio problem sustavnih slabosti u sigurnosnim strukturama BiH", stoji u zaključcima.

Vlasti Republike Srpske pohvaljene su zbog činjenice da se sve veći broj optuženih za ratne zločine predaje Haškom tribunalu no istodobno je istaknuto da suradnja s ovim sudom mora biti "potpuna što uključuje neodložno izvođenje Karadžića i Mladića pred lice pravde".

Put ka Europskoj uniji i NATO-u, o čemu ovisi budućnost BiH, prolazi kroz Den Haag, upozorenje je Upravnog odbora PIC-a vlastima Republike Srpske.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više