Upravno vijeće HZMO na jučerašnjoj sjednici prihvatilo izvješće o pritužbama

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na jučerašnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o predstavkama i pritužbama za 2002. godinu, tijekom koje je Zavodu bilo podneseno 2206 predstavki i pritužbi, izvijestio je danas HZMO.

U broju ukupno riješenih zahtjeva u prošloj godini, udio predstavki i pritužbi iznosi 0,3 posto.

"Iako se taj broj nije povećavao u odnosu na 2001. Zavod će učiniti sve da se i sadašnji broj predstavki i pritužbi u budućnosti smanji", kaže se u priopćenju.

Upravno vijeće prihvatilo je "Studiju o korekcijama Tablica aktuarske matematike" - prijedlog ispravki i promjena koju je izradio Matematički odjel PMF-a Zagrebačkog sveučilišta.

Po tom su prijedlogu izmijenjene formule kojima su se do sada obavljali različiti izračuni u sustavu mirovinskog osiguranja, a uvedene su i druge novine koje će poboljšati rad stručne službe Zavoda.

U skladu s prijedlozima područnih službi HZMO-a, Upravno vijeće Zavoda dalo je jučer suglasnost ravnatelju Zavoda za otpis dužnih doprinosa prema Zakonu o naplati dospjelih, a nenaplaćenih poreza, carina, doprinosa i državnih jamstava i Pravilniku o imovinsko-pravnim tražbinama. Dana je suglasnost i za potpis Ugovora o zamjeni dionica iz portfelja Kapitalnog fonda d.d. kojim se zamjenjuju dionice Liburnije Riviera hoteli d.d. Opatija i Badela 1862. d.d. Zagreb iz portfelja Zavoda za dionice Plive d.d. iz portfelja Kapitalnog fonda d.d.

Isto tako, Upravno vijeće Zavoda donijelo je odluku o davanju suglasnosti Hrvatskom fondu za privatizaciju za prodaju dionica "PIK Vrbovec-mesna industrija" d.d. Vrbovec i "Slavonije MK" d.d Osijek iz portfelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Upravno vijeće je prihvatilo izvješća o poslovanju "HMID"-a d.o.o. i Kapitalnog fonda d.d. te financijsko izvješće Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2003.

(Hina) pp/ntk az

Pročitajte više