Uragan Dorian ojačao na četvrtu kategoriju, Florida se priprema na udar

Foto: EPA

AMERIČKI Nacionalni centar za uragane objavio je tijekom noći kako je uragan Dorian postao ekstremno opasan uragan četvrte kategorije. 

Vjetrovi unutar uragana kreću se brzinom do 225 km/h.

Očekuje se da će još ojačati

Prema kategorizaciji uragana, uragan četvrte kategorije može izazvati katastrofalnu štetu na građevinama, može porušiti drveće, uništiti električne vodove za struju te područje koje pogodi napraviti nenastanjivim za nekoliko tjedana ili mjeseci. 

U Floridi je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti mole stanovnike da si pripreme zalihe hrane i vode prije uragana. 

Očekuje se da će uragan Dorian udariti obalu Floride u ponedjeljak kasno popodne, a kako javlja CNN, do tada će vjerojatno dodatno ojačati. 

 Najjači uragan od 1992. godine

Očekuje se da će udariti u obalu Floride. Ako udari u obalu Floride kao uragan četvrte kategorije, bit će to najjači uragan koji je pogodio Floridu još od davne 1992. godine, kada ju je pogodio uragan Andrew, javlja CNN.

Uragan Andrew je pogodio Floridu 1992. godine i tada je klasificiran kao uragan četvrte kategorije. Ipak, 2005. je njegova klasifikacija promijenjena te je postao uragan pete kategorije. 

Tijekom njega je poginulo 26 ljudi.

 

Proglašeno izvanredno stanje

Guverner Floride pozvao je u petak stanovnike te savezne američke države da osiguraju zalihe hrane, vode i lijekova za najmanje tjedan dana i da se pripreme za nestanak električne struje i telekomunikacijskih veza.

"Mislim da se s prilično velikom sigurnošću može reći da će to biti snažan uragan", rekao je guverner Floride Ron DeSantis na novinskoj konferenciji, pozivajući stanovnike da se pripreme za "višednevnu" oluju.

Na Floridi je proglašeno izvanredno stanje, mobilizirano je 2500 pripadnika Nacionalne garde, a 1500 je u pripravnosti.

Još nije naređena evakuacija, ali će biti kada bude poznata ruta kojom će se oluja kretati.

Izvanredno stanje proglašeno je i u 12 okruga susjedne Georgije kako bi se moglo pomoći stradalima u oluji.

Nacionalni centar za uragane: Očekujte udare već od nedjelje ujutro

Nacionalni centar za uragane detaljno prati kretanje i razvoj uragana Dorian. Nedavno su izvijestili kako će uragan Dorian donijeti jake vjetrove jačine tropske oluje već u nedjelju ujutro. 

Podsjetili su sve stanovnike Floride koji će se naći na udaru da provjere koliko zaliha imaju te da ih naprave prije nego što bude prekasno. 

Osim toga, najavljuju i da su uvjeti opasni po život jako vjerojatni ne samo u Floridi, nego i na sjeverozapadu Bahama. Pod tim misle na storm surge, odnosno podizanje razine vode te opasne i jake vjetrove. 

Očekuje se kako će takvi uvjeti u Floridi trajati nekoliko dana.

Pročitajte više