Uragan Hermine stigao do Floride: Zbog valova i snažnog vjetra naređena evakuacija stanovništva

Screenshot: Youtube

DUGO najavljivani uragan Hermine konačno je pogodio Floridu.

Uragan Hermine proglašen je olujom kategorije jedan. Vjetar je dosezao brzinu od gotovo 150 km / h, prisilivši stanovnike zapadne Floride da daskama i vrećama pijeska osiguraju domove, i spas potraže u skloništima.

U najvećem gradu na zapadu Floride, Tallahasseeu, bez struje je ostalo 32 tisuće ljudi. Meteorolozi kažu da najgore tek slijedi, javlja CNN.

Uragan je uzrokovao valove koji su dosezali gotovo tri metra. Nekoliko okruga izdalo je zapovijedi za evakuaciju stanovnika gradova na obali ili u nizinskim dijelovima Floride.  Građani su upozoreni da se pridržavaju svih mjera opreza i ne riskiraju, jer ova oluja može ugroziti ljudske živote.

Moguće je da će Hermine do petka doseći i saveznu državu Georgiu, gdje je u nekim okruzima već proglašeno izvanredno stanje, a izvan opasnosti nisu ni Sjeverna i Južna Karolina.

Uragan bi mjestimično mogao donijeti i do 45 centimetara kiše. Vlasti u dijelovima Floride najteže pogođenim olujom strahuju od pojave bujica i poplava.

Hermine je prvi uragan koji je u posljednjih 11 godina došao do obala Floride. Uragan Wilma 2005. godine poharao je obale Meksičkog zaljeva, odnijevši 62 ljudska života i izazvavši ogromnu materijalnu štetu.

Pročitajte više