URUČENE NAGRADE HRVATSKOG DIZAJNERSKOG DRUŠTVA

U sklopu "Izložbe hrvatskog dizajna 03" večeras su u Gliptoteci HAZUa uručene nagrade i priznanja Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD). L

Dobitnik Nagrade HDD-a za životno djelo je Vladimir Robotić (Čakovec, 1930.) koji je kao industrijski dizajner radio, među ostalim, u centru za industrijsko oblikovanje i poduzeću "Rade Končar". Višestruko je nagrađivan, a jedan od njegovih poznatijih radova je električna vaga za izračun cijena.

Nagradu mu je uručio Boris Ljubičić, predsjednik HDD-a, za "doprinos i angažman na području dizajna" i zato što je "jedan od onih koji nisu dopustili da im se ideali izgube u svakodnevici".

Nagradu HDD-a za grafički dizajn dobio je Goran Golik za plakat "EMIS Japanese Designer Fashion", a priznanje za grafički dizajn Goran Martin Štimac za plakat "Cigareta".

Andrea Hercog nagrađena je za najbolji rad u produkt dizajnu - za ladičare za optike, dok je priznanje za produkt dizajn dobio Martin Pohl za kuhinje Mesarić, za što je osvojio i nagradu publike.

Za dizajn elektroničkih medija nagradu su primili Tonka Lujanac i Ivan Klepac iz studija "BruketaandŽinić" za web stranicu www.juicy.com.hr, a za ilustracije u grafičkom dizajnu Mirko Ilić za knjigu "Imperij" Michaela Hardta i Antonia Negrija.

Za svoj diplomski rad - namještaj za sjedenje nagradu HDD-a u kategoriji studentskog rada dobila je Tina Muller. Priznanja u toj kategoriji uručena su i Ani Banić za Biolumiscentno rasvjetno tijelo te Ivanu Magiću za Kampanju protiv pušenja.

Ana Banić za isto je djelo dobila i priznanje publike.

Počasnu nagradu HDD je dodijelio hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je, rekao je Ljubičić, najjasnije od svih podupro inicijativu Društva da se u Zagrebu osnuje Dizajn centar.

Nagradu ICOGRAD-a, međunarodnog udruženja grafičkih dizajnera, međunarodni žiri je dodijelio studiju Cavarpayer za tematski broj "Glumac i kao autor" časopisa "Frakcija".

Na "Izložbi hrvatskog dizajna 03" predstavljeno je više od stotinu dizajnerskih radova, među kojima 81 rad grafičkog dizajna i 16 produkt dizajna. Izložba je otvorena do 16. studenog.

Nagrade su, među inima, uručili ministar kulture Antun Vujić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

(Hina) ag sp

Pročitajte više