Urugvaj: Ankete pokazuju pobjedu ljevičara Vasqueza

LJEVIČARSKI kandidat Tabare Vasquez pobijedio je na predsjedničkim izborima u Urugvaju održanim u nedjelju, pokazuju ankete i projekcije ispitivača javnog mnijenja.

Vasquez, kandidat lijeve koalicije EP-FA, osvojio je između 50,9 posto i 53 posto glasova, procjenjuje se, a za pobjedu u prvom krugu potrebno mu je 50 posto plus jedan glas. No, zbog mogućih manjih odstupanja u točnosti rezultata stručnjaci još ne isključuju mogućnost drugog kruga izbora.

Kandidat konzervativne Nacionalne stranke Jorge Larranaga dobio je između 29 i 34 posto glasova, a predstavnik vladajuće Colorado stranke Guillermo Stirling između 8 i 13 posto.

Pobjeda 64-godišnjeg liječnika Tarabe Vasqueza značila bi povijesni preokret u Urugvaju, jer bi to bio prvi ljevičarski predsjednik u toj južnoameričkoj zemlji s oko 3,4 milijuna stanovnika.

Vasquez je svoju kampanju vodio obećavajući više socijalne pravde i borbu protiv siromaštva u zemlji uzdrmanoj gospodarskom krizom, a njegovim dolaskom na vlast Urugvaj će se priključiti drugim južnoameričkim državama - Brazilu, Argentini, Čileu i Venezueli, u kojima je ljevica došla na vlast nakon desetljeća politike slobodnog tržišta, koju je podupirao SAD, a koja je redovito završavala dubokim krizama.

Na vijesti o pobjedi Vasqueza, njegove su pristaše počele slavlje, a glavnu aveniju u prijestolnici Montevideu preplavile su tisuće ljudi mašući crven-bijeli-plavim trobojnicama pobjedničke koalicije.

Pročitajte više