Uskoro izmjena i proširenje Gotovinine optužnice

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte podnijet će tijekom slijedećih nekoliko tjedana na potvrdu sucima promijenjenu i proširenu optužnicu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, kazala je u utorak glasnogovornica haškog tužiteljstva Florance Hartmann.

Ona je u telefonskoj izjavi iz Haaga rekla kako je Del Ponte najavila izmjenu optužnice u ponedjeljak tijekom predavanja na londonskoj School of Economics.

Hartmann je kazala kako će se iz optužnice povući imena dvije žrtve za koje je u međuvremenu utvrđeno da su žive, te će se nadopuniti imenima drugih žrtava čiji je identitet naknadno utvrđen.

Glasnogovornica haškog tužiteljstva kazala je kako će optužnica biti i proširena no nije željela otkriti nikakvih pojedinosti o proširenju, objašnjavajući da to ne može učiniti prije nego novu promijenjenu i proširenu optužnicu ne potvrdi nadležni sudac.

Haški sud 8. lipnja 2001. optužio je hrvatskog generala za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom operacije "Oluja".

Optužnica, koja je podignuta kao tajna, otpečaćena je 26. srpnja 2001.

Generala Gotovinu tereti se da je između 17. srpnja 1995. i 15. studenoga 1995. "djelujući sam i/ili u suradnji s drugima, uključivši predsjednika Franju Tuđmana, planirao, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomogao u planiranju, pripremi i počinjenju zločina... tijekom i nakon ofenzive Oluja". Tereti ga se i po osobnoj i po zapovjednoj odgovornosti.

Gotovina je tada bio zapovjednik operacija u dijelu "Oluje" koja se odvijala na području UNPA Sektora Jug.

Gotovinu se tereti za progon srpskog stanovništva, njihovo ubijanje i zlostavljanje, uništavanje i pljačku njihove imovine.

Po haškom tužiteljstvu odgovoran je za raseljavanje oko 150 do 200 tisuća Srba.

General Gotovina je od objavljivanja optužnice u bijegu.

Pročitajte više