Uspješno obavljeno spajanje europskog elektroenergetskog sustava

USPJEŠNO provedenim ponovnim spajanjem elektroenergetskih sustava jugoistočnog i kontinentalnog dijela Europe, Europa je danas elektroenergetski povezana u jednu cjelinu, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskoj elektroprivredi.

Cijeli je posao rekonekcije protekao bez greške, bez kritičnih situacija i sigurnost (elektroenergetskog) sustava je apsolutno zagarantirana, istaknuo je član Uprave HEP-a i jedan od voditelja Tima za rekonekciju Ivica Toljan.

Tehnički proces ponovnog spajanja (rekonekcija) obavljen je u roku 45 minuta, naglasio je drugi voditelj Tima, zamjenik direktora slovenskog ELES-a Milan Jevšenak.

Rekonekcija dviju UCTE ((Međunarodna organizacija za koordinaciju prijenosa električne energije) zona na razini 400 kilovoltnih dalekovoda započela je u 9,34 sata povezivanjem dalekovoda između Rumunjske i Mađarske, nastavljeno povezivanjem Mađarske i Srbije i Crne Gore, potom SCG i BiH, Ukrajine i Rumunske, a posljednji je, u 10,20 sati uključen 400 kV dalekovod između SCG i Hrvatske (Mladost?Ernestinovo).

Taj tehnički zahtjevan posao vodio se iz Nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu, a na vrlo profesionalno odrađenom poslu sudionicima je čestitao i Walter Sattinger, stručni suradnik ETRANSA, jedne od dviju organizacija koje koordiniraju trgovinu i upravljanje elektroenergetskim sustavima (zadužen za južni dio Europe).

Sudionici cijelog procesa ističu da je uspješnom poslu prethodila dobra priprema, timski rad, uspješna komunikacija svih sudionika u procesu.

Kako se mogu očekivati i određene oscilacije u zajedničkom elektroenergetskom sustavu nakon 24 sata, odnosno sutra poslijepodne, moći će se reći da je sustav definitivno siguran i da stabilno radi, objasnio je Toljan.

S obzirom na moguće oscilacije odlučeno je također da do 1. studenoga neće biti dozvoljena trgovina strujom između dvije UCTE zone, kazao je Toljan.

Upravni odbor UCTE odlučio je i da krajem listopada u Trafostanici Ernestinovo pokraj Osijeka svečano obilježi početak trgovine električnom energijom između dviju UCTE zona.

Rekonekcija će, kako je istaknuto, omogućiti razvoj elektroenergetskog tržišta, što će onda poduprijeti i gospodarski razvoj, a njome su stvorene i tehničke pretpostavke za liberalizaciju tržišta električnom energijom u cijeloj Europi.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak naglašava da se rekonekcijom sigurnost opskrbe kupaca diže na višu razinu.

HEP-u će rekonekcija omogućiti da još jače bude prisutna na tržištu, pogotovo na dijelu tržišta koje ima proizvodne viškove, kazao je Mravak, koji očekuje da HEP do kraja ove, te iduće godine sklopi nove ugovore i s tim tržištima.

HEP Trade već je u dosadašnjem dijelu ove godine ostvario prihod od 160 milijuna kuna, a ovo ćemo iskoristiti da još jače budemo prisutni na tržištu, rekao je.

Jedinstvena europska elektroenergetska mreža razdvojena je prije 13 godina kada je, početkom srpske agresije na Hrvatsku, uništena trafostanica Ernestinovo, a u BiH trafostanica Mostar.

Rekonekcijom je pak stvoreno elektroenergetsko područje sa 450 milijuna ljudi u 22 države, s godišnjom potrošnjom električne energije od približno 2.300 teravatsati, što je jedan od dva najveća takva sustava u svijetu.

Pročitajte više