Loš start Timova teama: Oreškovićeva Vlada neproduktivnija je čak i od Milanovićeve

Foto: Hina

TOČNO je mjesec dana prošlo od kada je Vlada Tihomira Oreškovića potvrđena u Saboru. U emisiji RTL Danas analizirano je "prolazno vrijeme" nove Vlade u prvih mjesec dana u odnosu na Vladu Zorana Milanovića i njenih prvih mjesec dana.

Nova se Vlada najavljivala kao beskompromisna i reformska, ali to prema dosadašnjem radu nije pokazala.

U prvih mjesec dana Vlada Tihomira Oreškovića održala je četiri sjednice te na njihovom otvorenom djelu raspravila i usvojila 28 točaka. Iz Vlade su u saborsku proceduru otišla tri zakona, pri čemu je jedan - onaj o zamrzavanju rasta plaća temeljem ostvarenih godina radnog staža - povučen prije nego je stigao pred saborske zastupnike.

Od druga dva u Saboru je izglasan samo jedan, onaj koji i Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu omogućuje da sjede u Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Kako je i drugi predloženi zakon slične prirode, dojam je da se Oreškovićeva Vlada, bar kad je o formalnim odlukama riječ, bavila uglavnom tehničkim promjenama.

Za usporedbu, Milanovićeva Vlada u svojih prvih mjesec dana također je održala 4 sjednice na kojima je bilo 40 točaka i iz kojih je proizašlo 18 zakonskih prijedloga i odluka.

Kukuriku Vlada je u prvih mjesec dana ukinula javne ovršitelje, ukinute su i povlaštene mirovine državnim dužnosnicima, tu je odluku srušio kasnije Ustavni sud jer se, naravno, radilo i o mirovinama ustavnih sudaca, a vraćena je i naknada, odnosno porez na zaradu u mobilnoj telefoniji. Doduše, tu je odluku pod pritiskom Europske komisije ukinula već pola godine kasnije. Odlučeno je i da se ide s projektom "clean start", od kojeg nije bilo mnogo koristi.

Zanimljivo je usporediti i dinamiku imenovanja: u prvih mjesec dana Oreškovićeva je Vlada imenovala samo jednu zamjenicu ministra od njih 20 te 51 pomoćnika od njih 90. Nema još ni ministra branitelja, upitno je i što će se uopće događati s tim ministarstvom.

Milanovićeva je vlada, pak, u prvih mjesec dana imenovala 19 zamjenika ministra - 15 već na prvoj sjednici - te 59 pomoćnika.

Pročitajte više