KORONAVIRUS

Usred smo pandemije, gdje je nestao Krstičevićev sustav domovinske sigurnosti?

Foto/screenshot: Index/Pixsell/Matija Habljak/YouTube

MINISTAR obrane Damir Krstičević tijekom cijelog mandata hvalio se time kako je osmislio poseban sustav domovinske sigurnosti, a sada ga u krizi u vezi koronavirusa nigdje nema. Kako to?

Krstičević u rujnu: Sustav domovinske sigurnosti je brend ove vlade 

Podsjetimo, u rujnu prošle godine u Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama u organizaciji Ministarstva obrane i Jutarnjeg lista, na kojoj je glavna zvijezda bio ministar obrane Damir Krstičević.

“Sustav domovinske sigurnosti brend je ove vlade”, pohvalio se tada Krstičević.

Kako je Krstičević hvalio svoj sustav domovinske sigurnosti

"U mandatu ove vlade prvi put smo pokrenuli izradu Priručnika za upravljanje u kriznim i izvanrednim stanjima u 2020. godini kojim će se opisati konkretne uloge i zadaće pojedinih sastavnica sustava s naglaskom na faze pripravnosti i odgovora na pojedine vrste kriza. Ustrojen je međuresorni tim koji radi na priručniku. Policija, Hrvatska vojska, civilna zaštita, vatrogasci, sigurnosno-obavještajni sustav, lokalna zajednica, udruge, građani - svatko daje svoj doprinos", kazao je ministar Krstičević.

Nastavio je: "Temelj uspješnosti sustava domovinske sigurnosti jest upravo prevencija štetnih događaja. Kroz prevenciju sprječavamo nastajanje krize ili smanjujemo razmjere krize ako se krizna situacija već dogodila. Svjesni smo da je to teška zadaća, puno je posla još uvijek pred nama, ali smatramo kako je to jedini ispravan put. Zato kroz prevenciju kao prvi preduvjet te uz sinergiju svih sastavnica sustava, kroz adekvatne sposobnosti predviđanja, kroz sustav naučenih lekcija, kroz koordinaciju i decentralizaciju sustava nastavljamo štititi naše građane, našu kritičnu infrastrukturu, i našu domovinu.”

Što piše u Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti?

Sve to zvuči lijepo, no što se događa s tim sustavom domovinske sigurnosti u vrijeme koronavirusa i primjenjuje li se Zakon o sustavu domovinske sigurnosti koji je donesen u listopadu 2017. godine?

No odgovore nudi i spomenuti zakon, konkretno stavak 1 i 2 iz njegova članka 3.

Sustav domovinske sigurnosti se u zakonu definira kao “sustav koji čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, civilne zaštite, vatrogastva, službe vanjskih poslova te drugih tijela koja organizirano i koordinirano obavljaju poslove i zadaće prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od važnosti za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”. 

Dakle, civilna zaštita je nedvojbeno dio tog sustava.

Nadalje, kriza se u Zakonu definira kao “događaj ili stanje koje ugrožava nacionalnu sigurnost, zdravlje i život građana, znatno narušava okoliš ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, a odgovor na takav događaj ili stanje zahtijeva koordiniranu akciju više državnih tijela te usklađenu primjenu mjera iz nadležnosti tih tijela”.

Prema Krstičevićevom zakonu nalazimo se u krizi

Nema dvojbe da je ovo što se događa u Hrvatskoj zbog koronavirusa kriza iz definicije Krstičevićevog brend-zakona jer su ugroženi “zdravlje i život građana” te se “uzrokuje znatna gospodarska šteta”.

Pored svega toga, u Zakonu se jasno navodi (članak 6) da sustav domovinske sigurnosti čine “središnja tijela državne uprave nadležna za unutarnje poslove, obranu, vanjske poslove, civilnu zaštitu, zaštitu okoliša, zdravstvo, financije i pravosuđe, uključujući i tijela iz njihova djelokruga te tijela sigurnosno-obavještajnog sustava Republike Hrvatske”.

Opet se izrijekom navodi zdravstvo, a središnje tijelo državne uprave za zdravstvo je Ministarstvo zdravstva.

Dakle, po definicijama iz Zakona o sustavu domovinske sigurnosti situacija s koronavirusom potpada pod nadležnosti ovog zakona, no ministra obrane nema u Stožeru civilne zaštite koji operativno upravlja situacijom. Članovi su ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali ne i ministar obrane Krstičević, iako živimo usred situacije u kojoj bi, po svemu sudeći, baš trebao proraditi famozni sustav domovinske sigurnosti.

Nedavno održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Inače, prema Zakonu je Vijeće za nacionalnu sigurnost središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti. Ono se sastalo prije šest dana (na sastanku je bio i ministar Krstičević) i na svojem dnevnom redu imalo je dvije teme: 1. koronavirus i 2. migrantska kriza.

“Članovi vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske unije. Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije”, navodi se u priopćenju vlade nakon sjednice.

Krstičević se bavi izborima u HDZ-u i Afganistanom

Aktivaciju sustava domovinske sigurnosti, tog navodnog hrvatskog brenda, nitko nije spominjao.

Inače, ministar Krstičević proteklih tjedana, otkako je započela kriza s koronavirusom, nije pretjerano istupao u javnosti te se čini da sve to ide mimo njega i njegova sustava domovinske sigurnosti. 


Krstičević na Plenkovićevom predizbornom stranačkom skupu

U javnosti se Krstičević oglašavao u vezi toga da podržava Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a i da je vojska spremna pomoći u zaštiti granica RH. Podržao je i stav novog predsjednika RH Zorana Milanovića o tome da se hrvatski vojnici trebaju povući iz Afganistana, ali “uz proceduru i razgovor s partnerima i saveznicima”, kako je naglasio Krstičević.

Zašto se nije sastala Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti?

U njegovu mandatu na čelu Ministarstva obrane ustanovljena je i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti koju čine: potpredsjednik vlade Republike Hrvatske zadužen za nacionalnu sigurnost, kao predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti; savjetnik predsjednika Republike Hrvatske zadužen za nacionalnu sigurnost; čelnici središnjih tijela državne uprave nadležnih za unutarnje poslove, obranu, vanjske poslove, hrvatske branitelje, civilnu zaštitu, zaštitu okoliša, financije, pravosuđe, zdravstvo, more, promet i infrastrukturu; načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske; glavni ravnatelj policije; glavni vatrogasni zapovjednik; predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost; ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i ravnatelj Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

Nema nikakvih informacija da se ta Koordinacija sastala u povodu koronavirusa. Po Krstičevićevim tvrdnjama, cijeli je sustav osmišljen baš tako da bi trebao unaprijed prepoznavati prijetnje i predviđati potencijalne krize pa nije jasno zašto se ništa od toga sada ne događa ako je taj sustav takav brend.

No, sastanak Koordinacije se ipak bio održao krajem rujna prošle godine i na njemu je Krstičević opet naširoko hvalio svoj sustav.

“Jedino kroz sustav domovinske sigurnosti možemo se nositi sa svim ugrozama i rizicima kako suvremenog društva, tako i hrvatskog društva”, rekao je tada Krstičević i pozvao sve u sustavu da nastave rješavati nedostatke i slabosti u sustavu u cilju bolje koordinacije i djelovanja sustava.

Što je Krstičević dalje od odlučivanja o situaciji s koronavirusom, to bolje za Hrvatsku

Zašto je kriza izazvana koronavirusom posve izvan djelovanja Krstičevićevog famoznog sustava domovinske sigurnosti?

Postoje dva moguća odgovora. 

Prvi je da premijer Plenković zna kakve su operativne sposobnosti njegova ministra obrane i potpredsjednika vlade koje su se već iskazale u pokušaju kupovine borbenih aviona, pa ne želi da situacija s koronavirusom ovisi o tome hoće li Krstičević opet doživljavati živčani slom i usred krizne situacije protestno nuditi ostavku jer mu se nije svidjelo što mu je netko rekao, kako se ponašao tijekom požara koji su prijetili Splitu prije tri godine. Drugim riječima, domovinska sigurnost u situaciji prijetnje koronavirusa ovisi baš o tome da se zaobiđe nesposobnog Krstičevića.

Sustav domovinske sigurnost - mrtvo slovo na papiru

Drugi je da cijeli taj sustav domovinske sigurnosti nije ništa doli mrtvo slovo na papiru, paradna politika kojom se Krstičević reklamira u javnosti, no neisprobana na terenu i u konkretnim situacijama te bi reagiranje na krizu koju je izazvao koronavirus sustavom domovinske sigurnosti bilo neodgovorno eksperimentiranje.

U svakom slučaju, za građane RH je možda i bolje da koronavirus ne postane predmet interesa sustava domovinske sigurnosti jer bi to značilo i da bi Krstičević od ministra zdravstva Vilija Beroša mogao preuzeti primat u upravljanju situacijom. A to ne želi nitko tko želi dobro Hrvatima.

Odgovor MORH-a: Upravo zahvaljujući Sustavu domovinske sigurnosti smo pravovremeno reagirali na koronavirusa

Dobili smo i odgovor MORH-a na naš upit o Sustavu domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije koronavirusa.

"Sustav domovinske sigurnosti predstavlja zajednički združeni odgovor države na krizne situacije, dok su nositelji pojedinih aktivnosti različita tijela Sustava zavisno od vrste krize. Sustav Domovinske sigurnosti postavlja metodologiju i način rada, a to je okupljanje svih resursa države te zajednički odgovor.

Vlada Republike Hrvatske je preko Sustava domovinske sigurnosti uspješno upravljala svim krizama do sada bilo da se radilo o požarima, poplavama, ostalim elementarnim nepogodama ili pak pitanjima ilegalnih migracija i koronavirusa.

Upravo zahvaljujući Sustavu domovinske sigurnosti došlo je do pravovremene reakcije u borbi protiv koronavirusa.

U konkretnom slučaju epidemije koronavirusa, Stožer civilne zaštite i Ministarstvo zdravstva kao tijela Sustava domovinske sigurnosti funkcionalni su nositelji aktivnosti te odlično rade taj posao.

Pored njih uključeni su i drugi resori, resursi i stručnjaci iz ostalih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti.

Sustav domovinske sigurnosti nije nikome oduzeo temeljno djelovanje, već je uvezao sve sastavnice i združuje resurse i koordinira djelovanje", poručuju iz MORH-a.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više