Ustavni sud: 6500 kuna naknade za 22 godine bez presude

USTAVNI sud je, zbog nerazumno dugog suđenja od više do 22 godine u postupku utvrđivanja vlasništva, naredio Općinskom sudu u Otočcu da donese presudu u najkraćem roku a oštećenom dodijelio naknadu od šest i pol tisuća kuna.

Izvanparnični postupak radi brisanja zajedničkog vlasništva nad nekretninom unutar kućne zadruge, nekadašnjeg oblika organiziranja seoskih imanja, pokrenut je 1980. pred Općinskim sudom u Otočcu. Rješenje tog suda o brisanju zadružnog vlasništva i upisu vlasnika ukinuo je 1989. tadašnji gospićki Okružni sud i vratio predmet na ponovno suđenje. Od tada je Općinski sud bio potpuno neaktivan i nije poduzeo niti jednu procesnu radnju radi rješavanja spora.

Dugi prekid rada na predmetu prvostupanjski sud obrazložio je složenošću odlučivanja u postupcima brisanja združenog svojstva bivših kućnih zadruga na nekretninama zbog utvrđivanja činjenica nastalih u davnoj prošlosti, te zbog smrću sljednika ili nepoznavanjem njihovih adresa.

Opravdavali su se i nepostojanjem sudske prakse u primjeni pravnih pravila za utvrđivanje ovlaštenika na imovini bivših kućnih zadruga.

Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi ta opravdanja nije prihvatio ustvrdivši da je podnositelj ustavne tužbe osobno 2000. obavijestio sud o adresama pojedinih sudionika postupka i zatražio postavljanje staratelja odsutnim strankama.

Ustavni sud nije našao okolnosti koje bi upućivale na složenost prvostupanjskog postupka koje bi opravdale postupanje od 22 godine i zbog povrede prava na pravično suđenje u razumnom roku odredio rok za donošenje presude i novčanu naknadu.

(Hina) ggrb vl

Pročitajte više