Ustavni sud dosudio 1.500 kuna naknade jer prve presude nema devet godine

USTAVNI SUD dosudio je Dubrovčaninu 1.500 kuna naknade jer tamošnji Općinski sud u devet godina nije donio prvostupanjsku presudu zbog naknade štete.

Uz novčanu naknadu Ustavni je sud naredio da se u roku od šest mjeseci mora donijeti prvostupanjska presuda.

Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi na čelu s Jasnom Omejec utvrdilo je da su I. L. iz Dubrovnika povrijeđena ustavom zajamčena prava na suđenje u razumnom roku. Naime, u parnici za naknadu štete, započetoj 1993., sud od listopada 1994. nije poduzeo ni jednu radnju, niti je donio presudu.

Određujući visinu novčane naknade za povrijeđeno ustavno pravo Ustavni sud nije uzeo u obzir cijelo devetogodišnje razdoblje, već samo posljednjih pet godina od kada Hrvatsku kao članicu Vijeća Europe obvezuju odredba Konvencije o zaštiti ljudsku prava i sloboda o suđenju u razumnom roku.

Dubrovčanin je sudski postupak pokrenuo radi naknade za vrata stana koja su mu oštećena pri pokušaju nasilnog upada dva pripadnika Hrvatske vojske u njegov stan.

Ustavni suci nisu prihvatili opravdanje dubrovačkog Općinskog suda da je devetogodišnja neaktivnost u toj parnici posljedica česte promjene sudaca uzrokovane odlaskom sudaca iz suda.

Ustavni suci uzeli su u obzir i činjenicu da je podnositelj pred dubrovačkim sudom podnio mnogo različitih tužbi. Ona nije bila odlučujuća za naredbu sudu da donese presudu u roku od šest mjeseci ali jest za određivanje do sada najniže dosuđene novčane naknade zbog dugotrajnosti postupka.

Pročitajte više