Ustavni sud: Ističe rok za imenovanje Etičkog povjerenstva za izbore

Ustavni sud upozorio je danas da ističe rok za imenovanje Etičkog povjerenstva i da to izborno tijelo neće biti imenovano ako parlamentarne stranke do 3. studenoga ne dostave imena kandidata.

Ni nakon dva poziva iz Ustavnog suda parlamentarne stranke nisu ispunile tu obvezu.

Predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol rekao je Hini da je Ustavni sud, iako to nije njegova zadaća, dopisom od 7. listopada predsjednika Sabora Zlatka Tomčića i potpredsjednika Matu Arlovića, koji je zadužen za koordinaciju među parlamentarnim strankama, upozorio na obvezu parlamentarnih stranaka da predlože kandidate za članove Etičkog povjerenstva.

U Ustavni sud su nakon toga pristigla samo dva prijedloga sa samo četiri imena, a za formiranje Povjerenstva trebaju šest nestranačkih kandidata, od kojih tri predlaže većinska stranka, a tri oporbene parlamentarne stranke.

Nakon što je Ustavni sud, 22. listopada, predsjednike svih parlamentarnih stranaka podsjetio na predizbornu obvezu, ni nakon toga do danas sud nije dobio niti jedan novi prijedlog.

Ustavni sud neće moći imenovati povjerenstvo ako do 3. studenoga ne pristignu, po mogućnosti usklađeni prijedlozi o tri kandidata većinske koalicije i tri iz oporbenih stranaka, upozoravaju iz Ustavnog suda.

Etičko bi povjerenstvo nakon objave odluke o raspisivanju izbora, a prije početka izborne promidžbe, trebalo objaviti Etički kodeks o ponašanju stranaka i pojedinaca u izbornoj promidžbi. Prema izbornom kalendaru promidžba počinje 5. studenoga, stoga je 3. studenog posljednji rok za imenovanje Etičkoga povjerenstva.

Po zakonu o izboru zastupnika, na čelu Etičkog povjerenstva, koje bi priopćenjima i upozorenjima trebalo djelovati na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima, je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na toj je dužnosti sada Ivo Padovan.

Članove povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud, iz reda istaknutih javnih osoba koje ne sudjeluju na izborima niti su članovi političkih stranka.

Pročitajte više