Ustavni sud neće se baviti Croatia bankom

USTAVNI sud obustavio je danas postupak ocjene ustavnosti Vladine odluke od prije četiri godine o sanaciji i restrukturiranju Croatia banke.


Ukidanje Odluke iz 1999. zatražila je većina dioničara te banke, smatrajući da su zbog nje ostali bez dionica i da su im, suprotno Ustavnim jamstvima, umanjena prava stečena ulaganjem kapitala.


Za obustavljanje postupka, nakon za javne sjednice Ustavnog suda neuobičajene žučne rasprave, glasovalo je osmero sudaca, a petero ih je bilo protiv, među kojima i dvoje s izdvojenim mišljenjima.

Ustavni sud je tako podržao stajalište sutkinje izvjestiteljice Jasne Omejec da postupak ocjene ustavnosti Vladine odluke treba obustaviti jer ne postoje procesne pretpostavke za odlučivanje.

Obrazložila je da je tijekom 2000. prestao važiti Zakon o sanaciji i restrukturiranju banaka iz 1994., na kojem se temeljila i odluka o sanaciji Croatia Banke.

Sanacije banaka trebale su se dovršiti prema ranijim odlukama a na temelju novog Zakona o sanaciji, rekla je. Svršetkom sanacije Croatia Banke u rujnu 2000. prestalo je produženo važenje Odluke i već tada su se stekli uvjeti za obustavu postupka, rekla je Omejec.

Petar Klarić i Emilija Rajić, koji su najavili izdvojena mišljenja, te Milan Vuković tvrdili su, međutim, da postoje pretpostavke za ustavnosudsko odlučivanje, zahvaljujući promjenama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Temeljem tih promjena, po njihovu mišljenju, Ustavni sud može ocjenjivati propise koji su prestali važiti. Sud mora zaštiti vlasnička prava malih dioničara, poništena ´ustavno dvojbenom odlukom´ izvršne vlasti kojom je ´jedna privatna banka postala državna´, rekao je sudac Klarić.

Ipak stajalište je većine bilo da nove ustavne odredbe ne mogu biti temelj za ocjenjivanje propisa koji su odumrli i prije njihova donošenja. ´Ne može se ocjenjivati ustavnost mrtvaca´, rekla je sutkinja Agata Račan.

Današnja sjednica Ustavnog suda zanimljiva je i po tome što je po prvi puta jedan sudac pred javnošću spočitnuo kolegi izvjestitelju promjenu mišljenja i predlaganje drugačijeg rješenja.

Tako je Petar Klarić zamjerio J. Omejec što nije ostala kod stajališta da postupak treba pokrenuti, temeljeći ga sredinom prošle godine na mišljenju tri ´uvažena´ pravna stručnjaka.

Jasna Omejec rekla je da njena odluka o pokretanju postupka nije prošla i da je u nastavku rada na tom predmetu otklonila dvojbu jesu li mali dioničari imali mogućnost sudske zaštite svojih prava.

Željko Potočnjak i Agata Račan napomenuli su da je donošenje ustavnosudske odluke dug postupak i da se i ranije događalo da suci izvjestitelji, ali i drugi suci, promjene mišljenje.

Potočnjak je dodao da i u slučaju pokretanja postupka Ustavni sud vjerojatno ne bi mogao zaštititi prava malih dioničara, rekavši da su u Croatia banci rizični plasmani bili višestruko veći od temeljnog kapitala.

Pročitajte više