Ustavni sud odbacio nekoliko prijedloga za ocjenu ustavnosti

Ustavni sud odbacio je danas nekoliko prijedloga za ocjenu ustavnosti odredaba zakona i propisa jer su osporene odredbe prestale vrijediti ili se sud proglasio nenadležnim za odlučivanje, a dva prijedloga nije prihvatio, ocjenivši ih neosnovanima.

Obustavljen je postupak ocjene ustavnosti odredaba Zakona o gradnji iz 1999. koje su prestale vrijediti početkom ove godine, kada je na snagu stupio novi istoimeni zakon.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonski odredaba o plaćanju doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnika, koji je, među ostalim, podnijela skupina bivših umirovljenih policajaca, sud je odbacio, proglasivši se nenadležnim. Iz istog su razloga odbačeni i njihovi prijedlozi za ocjenom ustavnosti primjene Odluke o utvrđivanju faktora korekcije za 1998., koju je 1999. donijelo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te jedne odredbe Statuta tog Zavoda.

Sud je odbacio i prijedlog za ocjenom ustavnosti Stečajnog zakona jer predlagatelj nije naveo odredbe koje osporava, ustavne odredbe koje su navodno prekršene i razloge zbog kojih tvrdi da je zakon neustavan.

Postupak ocijene ustavnosti Općih uvjeta o načina naplate parkiranja na javnom parkiralištu u Rijeci obustavljen je jer su ti uvjeti u međuvremenu izmijenjeni, pa je prestao razlog za vođenjem ustavnosudskog postupka. Isti je predlagatelj zatražio ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke riječkih gradskih vlasti o uređenju prometa na području grada, no ustavni suci to nisu prihvatili jer su utvrdili da je odluka donesena zakonito.

Suci nisu prihvatili ni prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti dviju odredbi Zakona o zabrani prijenosa prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu na druge korisnike, odnosno u vlasništvo fizičkih i pravnih osoba.

(Hina) xso yso

Pročitajte više