Uz jake mjere osiguranja, na suđenju ubojicama Ive Pukanića svjedočio Tomislav Marjanović



U DANAŠNJEM nastavku suđenja optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franića svoj iskaz dao je krunski svjedok optužnice Tomislav Marjanović, čovjek koji tvrdi da je sudjelovao u organizaciji atentata, ali je tijekom istrage pristao surađivati s policijom.

Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata, uz jako osiguranje policije, ali sve što je Marjanović danas rekao pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu već je prije ispričao u medijima.

Marjanović je, podsjećamo, tvrdio kako prima različite prijetnje osoba koje ga nastoje spriječiti da svjedoči na suđenju, a govorio je i da ga je odvjetnik Zoran Pilipović pokušao podmititi da odustane od svjedočenja, no najavio je da ne namjerava odustati te da će pred sudom ispričati sve što zna.

Marjanović: Milovanović je i prije pokušao ubiti Pukanića

Marjanović je policiji ranije ispričao da se povukao iz toga "posla" dva dana prije samog ubojstva, jer je zaključio da mu optuženi Robert Matanić nije pošteno platio za neke ranije poslove. No potvrdio je da su u pripremama za atentat sudjelovali Slobodan Đurović, Željko Milovanović, bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Milenko Kuzmanović i Bojan Gudurić. Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću upravo traje suđenje na beogradskom Specijalnom sudu za isto kazneno djelo, dok se ostalim članovima grupe sudi u Zagrebu.


Marjanović je svojedobno izjavio i da je Milovanović bio akter prvog atentata na Ivu Pukanića, no tada mu je zablokirao pištolj pa ubojstvo nije uspjelo, a tu je informaciju, kako je rekao, dobio od Roberta Matanića. Kasnije je taj atentat komentirao i u društvu u kojem je bio Milovanović, a ovaj je, tvrdi Marjanović, neuspjeh prokomentirao riječima: "Gad, prvi put mi se provukao kroz ruke. Ovaj put neće, jebat ću mu mater do kraja!"

"Danima smo pratili Pukanića po gradu, a policija nas nije primijetila!"

Marjanović je također pripovijedao da su on i njegovi kompanjoni uoči drugog atentata danima pratili Pukanića po gradu, što policija zadužena za Pukanićevu zaštitu navodno nije primijetila, no tvrdi da ih je nekoliko puta zamijetio sam Pukanić, koji im je automobilom bježao po gradu.

Rekao je i da je odlučio surađivati s policijom nakon što su mu tijekom istrage predočili papir na kojem je pisalo da ga treba ubiti. Autor te poruke bio je, kako je tvrdio, upravo Željko Milovanović, a u njoj je bilo navedeno da ga treba "roknuti i demolirati na takav način da mu samo glava ostane", a spominjala se i mogućnost otmice Marjanovićeva djeteta i supruge.

Ucjena djetetom i obitelji Marjanovića je pratila i u slučaju navodnog podmićivanja od strane odvjetnika Zorana Pilipovića. Svjedok je svojedobno ispričao da je Pilipović od njega tražio da ne svjedoči tijekom istrage, već da iskaz dade tek na sudu. Tada mu je za to nuđen novac, a od njega se, kako je ispričao, tražilo da pred sudom izjavi da ga je hrvatsko pravosuđe podmitilo da laže u tom predmetu. No kada je odbio, ucijenili su ga otmicom obitelji.

Pročitajte više