Uzbekistan: UN za neovisnu istragu; bivši diplomat optužuje

Visoka povjerenica UNa za ljudska prava Louise Arbour zatražila je u srijedu neovisnu istrage o nasilju u Uzbekistanu gdje je prošlog tjedna ubijeno između 169 i 745 osoba, ovisno o izvorima, dok je bivši britanski diplomat optužio London i Washington za licemjerje jer podupiru tiranski režim predsjednika Islama Karimova.

U priopćenju Arbour izražava "duboku zabrinutost zbog nasilja i gubitka života na istoku Uzbekistana" u gradu Andižanu gdje je poginulo 169 osoba, kako to tvrdi vlada, odnosno 745 prema riječima oporbe i aktivista za ljudska prava.

"Visoko povjereništvo također traži pokretanje neovisne istrage o uzrocima i okolnostima incidenata na istoku Uzbekistana", stoji u priopćenju povjerenice Arbour.

Ona je vladu u Taškentu pozvala na poštivanje propisa i zakona s područja ljudskih prava.

U međuvremenu je bivši britanski veleposlanik u Uzbekistanu Craig Murray nazvao London i Washington "licemjerima", optužujući dvije vlade za svesrdnu potporu tiranskom režimu Islama Karimova.

"Zanimljivo je promatrati licemjerje Jacka Strawa i ostalih koji tvrde da nešto čine. Odavna znamo da se radi o jednom užasnom režimu koji će dovesti do narodnog nezadovoljstva", kazao je Murray.

Karimov je bahat jer zna da ima potporu Washingtona i Moskve, dodao je bivši diplomat.

Ocijenio je da će potpora tiraninu, uz odsutnost demokratske alternative, samo uroditi islamskim radikalizmom u srednjoj Aziji.

Murray je ustvrdio da su Amerikanci vrhunski cinici: "njihov interes u srednjoj Aziji se svodi na naftu i plin. Podržavamo diktatora u srednjoj Aziji kako bismo imali pristup gorivima, istodobno svrgavamo diktatora u Iraku kako bismo također imali pristup gorivima", kazao je bivši diplomat.

Murray smatra da bi se u Uzbekistanu trebali za najviše godina dana sazvati izbori.

"Nema nikakvih naznaka da ćemo uputiti poziv za izbore, ili da ćemo prestati nazivati Uzbekistan našim saveznikom protiv terorizma ili da će SAD sa stotinama milijuna dolara godišnje prestati potpomagati taj režim", dodao je i ocijenio da su "demokrataski izbori jedini način smirivanja stanja".

(Hina) xvk yrt

Pročitajte više