Uzelac ipak ostaje u Vladi, ali ne ulazi u Hrvatski fond za privatizaciju

SLOBODAN UZELAC ipak ostaje u Vladi, koalicijski sporazum s HDZ-om ostaje na snazi, no do daljnjega neće Uzelac biti član Hrvatskog fonda za privatizaciju, odlučio je jednoglasno Glavni odbor SDSS-a u proširenom sastavu na današnjoj sjednici. Konsenzus je postignut i po pitanju stava SDSS-a prema odluci Vlade o "priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova" - stranka ju jednoglasno ne prihvaća, izvijestio je njen predsjednik Vojislav Stanimirović.

"Vodili smo se racionalnošću, te zaključili da zajedno sa Vladom trebamo rješavati otvorena pitanja ", izjavio je Stanimirović, dodajući da bi drugačija odluka bila na štetu Srbima, kako onima u Hrvatskoj, tako i onima u Srbiji te Kosovu. "Smatramo da je ovo šansa - jer prvi puta imamo svog predstavnika u Vladi, koji može pratiti provođenje onoga što smo potpisali", navodi Stanimirović. Zatim je kazao da je GO SDSS-a zaključio da ne prihvaća imenovanje Uzelca u Upravni odbor Hrvatski fond za privatizaciju, jer je ta odluka Vlade donesena bez konzultacija sa predstavnicima SDSS-a, i to baš na dan kada je Uzelac zbog priznanja Kosova dao mandat na raspolaganje.

Fotelje i samostalne odluke

"Tražimo razgovor sa premijerom o dvije stvari - prvo, da li treba biti imenovan u tom ili nekom drugom fondu, i drugo, što Vlada planira sa tim fondom. Jer, bilo je riječi o njegovom ukidanju, osnivanju Agencije", objasnio je SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac. Uzelca su upitali zašto je onda nakon imenovanja kazao da je ono bilo dogovoreno ranije. Potpredsjednik Vlade kazao je na to da je "razgovora bilo, ali da dogovor nije postignut", te da je njegovo članstvo u Odboru Fonda bilo na "široj listi potencijalnih mogućnosti". Upravni odbor kreće s radom 1. travnja, napomenuo je Uzelac, a do tada će se njegovo članstvo raspraviti sa Sanaderom.

Novinari su napomenuli da se potezi SDSS-a - neizlazak iz Vlade, kao i Uzelčevo članstvo u Fondu, tumače u javnosti kao držanje za dužnosničke fotelje. Pupovac na to kaže da postoje tumačenja na koja ne treba obraćati pozornost.

"Veliki dio mjesta koja trebaju popuniti predstavnici SDSS-a, i na lokalnoj i na državnoj razini, još nisu popunjena", kaže Pupovac u prilog tezi da se kod njih ne radi o foteljama, naglašavajući da je SDSS sve odluke u posljednjih mjesec dana donio "svojom glavom".

Sličnosti SDSS-a i HSS-a

"Za druge nisam siguran da su donosili odluke samostalno"; dometnuo je Pupovac, no nije htio priznati  misli li pri tom na drugog HDZ-ovog popustljivog partnera - HSS. Ta je stranka u 120 stranica sporazuma s HDZ-om "zaboravila" uvjetovati provođenje Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa, baš kao što je i SDSS izostavio Kosovo, i kako će se ponašati u slučaju njegova priznanja Kosova. Upitali smo SDSS-ovce zašto su zaboravili izrijekom spomenuti Kosovo, kada je bilo jasno da će proglasiti nezavisnost na samom početku mandata vlade u kojoj sudjeluju.

"U poglavlju 12 našeg sporazuma stoji da će Vlada činiti sve da bi se nastavili dobri odnosi sa državom", kazao je Pupovac, naglasivši da priznanjem Kosova "odnosi na sreću nisu ozbiljnije poremećeni", te da je SDSS učinio sve u svojoj moći da se odgodi priznanje, kao i da se ublaže posljedice priznanja.

Odbijaju i špekulacije da SDSS radi po diktatu Beograda - "Iako smo prijatelji sa mnogima koji vode Srbiju, i za vrijeme Jugoslavije i Miloševićeve vladavine, nije bilo nikoga tko bi makar prijateljski nazvao i rekao nam na nešto treba napraviti ovako ili onako", tvrdi Pupovac.

SDSS-ova sjednica izvanredno u Zagrebu

Naime, od 11 sati do 13 sati trajala je sjednica Glavnog odbora SDSS-a, koja se po prvi put održavala u Zagrebu, dosad se Glavni odbor sastajao u Vukovaru. Glavna tema sjednice bilo je stanje koje je nastalo nakon što je hrvatska Vlada izglasala priznanje neovisnosti Kosova, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac glasao je protiv te odluke.

Zbog priznanja Uzelac je Sanaderu dao svoj mandat na raspolaganje, no premijer to nije prihvatio. Također, Uzelac je svoj mandat dao na raspolaganje i stranci koja ga je delegirala za potpredsjednika Vlade. Prije priznanja Kosova, Milorad Pupovac je upozorio da će njegova stranka preispitati svoje sudjelovanje u vlasti, ako Vlada prizna neovisnost Kosova, a Stanimirović je nakon odluke Vlade rekao da je načinjen opasan presedan koji bi se mogao negativno odraziti na odnose Hrvatske i Srbije te na položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

A.B.
Foto: K.H.

Pročitajte više