UZNEMIRUJUĆE Kod Opuzena kravu vezao oko vrata pa je autom čupao iz kanala

Screenshot: Index

ČITATELJ nam je poslao snimku pokušaja izvlačenja krave iz kanala u dolini Neretve.

Na snimci se može vidjeti kako muškarac pokušava izvući kravu iz odvodnog kanala. Životinja je privezana oko vrata užetom ili sajlom zakačenom na kuku iz vozila. 

Vidljivo je kako se životinja muči prilikom manevra. Okupljeni pokušavaju upozoriti vozača da će se krava ugušiti te mu sugeriraju da joj zaveže uže oko rogova. 

On to odbija govoreći kako je "ona u rupi". 

Ratari se godinama žale na njega

Doznali smo identitet muškarca koji je izvlačio kravu. Radi se o Dragi Bezeru, stočaru s područja općine Kula Norinska, s desne strane Neretve. Već godinama se poljoprivrednici žale na Bezera i njegovu stoku koja se navodno nekontrolirano kreće tim krajevima i pritom uništava nasade i voćnjake. 

Ratari tvrde da krave, konji i magarci lutaju cestama i grobljima. Upozoravaju kako se u slučaju uginuća životinjama skidaju markice kako se ne bi moglo utvrditi u čijem su vlasništvu. Uz to, naglašavaju kako je nadzorom zagrebačkog inspektora utvrđeno da se Bezer ne može skrbiti o životinjama te mu se trebaju oduzeti. Međutim, kažu da je postupak obustavljen zbog nedostatka sredstava u iznosu od 120 tisuća kuna, koliko je potrebno za proces.

Bezer se 2011. sukobio s veteranima Domovinskog rata nakon što su oni uzorali zemlju na tom području. To zemljište je nekad pripadalo PIK-u Neretvi, a nakon njegove propasti, pripalo je državi. Bezer je na tom području godinama uzgajao životinje sve dok veterani nisu zatražili od države da im ga dodijeli.

Sada na tu zemlju pravo polažu i stočar, i veterani.

Što kaže stočar?

Javili smo se Bezeru i zamolili ga da nam prokomentira situaciju u dolini Neretve.

"Kako da objasnim. Di ste vi, di sam ja... Ja sam na imanju, gdje je bilo 200 hektara zemlje, gdje je pasla moja stoka. Sve je bilo zagrađeno, bilo nas je 12 oko toga vodilo računa. Imao sam 200 goveda, 25 konja, 10 magaradi i 250 ovaca", kaže on . 

"Sad sam ostao na desetak hektara zemlje na tom imanju i imam još više životinja jer su mi zabranili prodavati. Nisam imao uvjeta da im izvadim krv. Nisam imao uvjeta, nemam ih ni sad", dodaje. 

Potom smo ga pitali koliko zapravo ima životinja?

"Sad je porastao broj, tko će znat koliko je poraslo, ima tri godine da se nije pratilo. Takvo je stanje od 2011. godine kako su došli ovdje borci s policijom i veterinarskom inspekcijom. Osta sam bez familije, meni je 63 godine", rekao nam je.

Podsjetili smo ga na snimku izvlačenja krave iz kanala i upitali ga zašto ju nije vezao oko rogova. 

"Nemam pojma, nigdje ja nisam stavljao. Ovdje su kanali, ovdje što upadne, to samo ja mogu čupati. Koja preživi, koja ne preživi", kaže nam stočar. 

Kako mislite riješiti pitanje nagomilanih životinja na premalo zemlje?

"Očekujem da će mi država dodijeliti zemlju. Branitelji su došli na državnu zemlju. Ja sam dotada tu bio. Tu sam primao poticaje i tu su mi davali kredite za povećanje stoke. Ja bih bio najsretniji da me odvedu na mjesec dana pa da vidimo što će biti sa stokom. Do mene nije, do države je", ispričao je Drago Bezer.

Pročitajte više