Vakula: Nakon osvježenja stiže novo zatopljenje, ponegdje će biti i vruće

Screenshot: HRT

METEOROLOG HRT-a Zoran Vakula objavio je novu vremensku prognozu.

Dugo najavljivana promjena vremena prouzročila je mnogobrojne nevolje, ali i donijela nekima željno osvježenje nakon većinom toplog i vrlo toplog kolovoza, barem prema još neslužbenim klimatološkim ocjenama. Pritom je u većini hrvatskih krajeva od nedjelje do utorka ujutro bilo i lokalno obilnije kiše - na pulskoj zračnoj luci, primjerice, tijekom manje od 24 sata čak 103 litre - više od prosjeka za cijeli rujan, piše Vakula za HRT.

Ranoraniocima će sredinom tjedna ujutro dobro doći višeslojna odjeća

Sljedećih će dana tlak zraka rasti, atmosfera se postupno stabilizirati, kiša će većinom izostati, ali sredinom tjedna još ne i oblaci. Na kopnu će biti i mjestimične jutarnje magle i svježine, najizraženije u gorju, gdje će jutarnja temperatura zraka nekoliko dana biti niža od 10°C pa će ranoraniocima dobro doći višeslojna odjeća, piše Vakula..

Od petka će biti sunčanije i u većini Hrvatske, danju osjetno toplije, za vikend mjestimice i vruće, a prilično je velika vjerojatnost da će ljubitelji iznadprosječne topline "babljeg ljeta" biti zadovoljni i prognozama za sljedeće rujanske tjedne, navodi meteorolog.

U srijedu bez kiše, ali ponegdje će biti magle

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjive naoblake, ali će kiša izostati. Mjestimice ne i jutarnja magla uz koju će najniža jutarnja temperatura biti od 10 do 13°C. Poslijepodne najviša uglavnom 22 i 23°C.

I u središnjoj Hrvatskoj bit će razmjerno svježe, ujutro i maglovito, zatim djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te vrlo malu vjerojatnost za gdjekoju kišnu kap, piše Vakula.

U promjenjivo oblačnom gorju kiša će biti vjerojatnija, ali samo lokalna i kratkotrajna - znatno manje uočljiva od jutarnje magle, koja je moguća i u unutrašnjosti Istre, gdje će prevladavati sunčano. Još više sunčanog vremena bit će na sjevernom Jadranu, osobito na zapadu Istre i otocima. U noći i ujutro puhat će još često umjerena, mjestimice i jaka bura s mogućim olujnim udarima. Temperatura zraka ujutro će biti od 8 do 12°C, uz more 14 do 18°C, a poslijepodne 23 do 25°C, u gorju oko 19°C.

Toplije poslijepodne nego u utorak bit će i u Dalmaciji, ponegdje i uz 27, 28°C. Prevladavat će sunčano, uz prolazno umjerenu naoblaku, a u unutrašnjosti je ujutro mjestimice moguća magla. Gdjegod umjerenu buru zamijenit će podjednako jak maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito, navodi meteorolog.

Podjednako manje vjetrovit dan i valovito more nego u utorak bit će i na jugu Hrvatske, uz nastavak nadmetanja oblaka i sunca te uz temperaturu uglavnom primjerenu početku rujna.

Nakon srijede bit će sve toplije

U nastavku tjedna bit će stabilnije i danju toplije, ali u kopnenom području nakon razmjerno svježih i maglovitih jutara. Malo kiše može pasti samo ponegdje, uglavnom u četvrtak u zapadnim krajevima, posebice u gorju.

I na Jadranu sljedećih dana sve manje oblaka. No još u četvrtak povremeno će ih biti dosta, pa se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične kratkotrajne kiše, uglavnom na sjevernom dijelu. Uz noćnu i jutarnju buru, čak sve češće burin te dnevni maestral, temperatura zraka bit će u porastu, a i more će i dalje biti većinom razmjerno toplo, zaključuje Vakula.

Pročitajte više