Vakula otkriva kakav je vikend pred nama. Najavljena je i nova promjena vremena

Foto: FAH, HRT

ZA RAZLIKU od utorka i srijede, u nastavku će tjedna oblaka na nebeskoj pozornici biti manje, pri čemu će i poslijepodnevna temperatura zraka porasti, piše Zoran Vakula za HRT.

Jutra će još u većini krajeva biti svježa, osobito u unutrašnjosti, gdje će i dalje mjestimice biti mraza i struganja vjetrobranskih stakala. Na Jadranu će jaka i olujna bura sve do petka ujutro onemogućavati normalno prometovanje. Početkom sljedećega tjedna i dalje relativno toplo, ali i ponovno oblačnije.

Danas pretežno sunčano, na Jadranu uz buru

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon prohladnog jutra te mjestimičnog mraza, danju uz barem djelomice sunčano vrijeme te slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, najviša dnevna temperatura biti između 12 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj oblačnije, uz granicu sa Slovenijom povremeno i potpuno oblačno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -2 do 1 °C pa će u dosta predjela biti i mraza pri tlu. Najviša dnevna od 12 do 15 °C.

U gorju promjenljiva naoblaka, a duljih će sunčanih razdoblja biti osobito u Lici. Na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano, ali i dalje vjetrovito, posebice podno Velebita, gdje će bura i dalje imati olujne pa i orkanske udare. Jutarnja temperatura zraka u gorju od -3 do 0 °C, ponegdje uz mraz, a duž obale i na otocima između 3 i 9 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 7 do 12 °C, na moru i u Istri između 14 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano uz jaku buru s kojom će more biti umjereno valovito, ponegdje i valovito. Najviša dnevna temperatura od 16 do 18 °C.

Na jugu Jadrana još malo toplije, uz također pretežno sunčano vrijeme, uz jaku buru s olujnim udarima, koja će sredinom dana prolazno oslabjeti.

U nastavku tjedna još toplije, uz slabiju buru...

Prema kraju tjedna sve toplije. Ipak, u kopnenom području još može mjestimice biti mraza pri tlu u jutarnjim satima, osobito u petak, a od subote će vjerojatnost za njega biti sve manja. U petak će povremeno biti umjerene naoblake, a vikend će biti većinom sunčan, čak i vedar. Početak idućeg tjedna opet oblačniji, no i dalje najvjerojatnije uglavnom suh.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a sredinom idućeg tjedna opet dolazi veća promjena vremena s kišom.

Na Jadranu će bura u petak znatno oslabjeti. Potom će za vikend puhati samo umjerenom jakošću u jutarnjim satima na nekim lokalitetima, a danju će vjetar biti uglavnom s mora. Početkom tjedna raste vjerojatnost za ponovno jačanje bure te porast naoblake, a do tada će prevladavati sunčano, za vikend i vedro vrijeme, te za doba godine ugodno toplo, koje će mnoge mamiti na aktivnosti na otvorenome.

Pročitajte više