Varaždin: Izložba tragom židovske povijesti i kulture

JEDAN je od najvećih ovogodišnjih programskih projekata varaždinskoga Gradskog muzeja izložba "Tragom židovske povijesti i kulture u Varaždinu" otvorit će se 2. travnja u prostoru Staroga grada.

Izložba je podijeljena, kako je izvijestio Gradski muzej, na desetak tema koje ocrtavaju razdoblje od druge polovice 18. stoljeća do 1945., odnosno od početka stvaranja organizirane židovske zajednice u Varaždinu, preko djelovanja njezinih pripadnika u društvenom, političkom i gospodarskom životu grada, pa sve do tragičnih stradanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Povijesne i kulturne tragove varaždinskih Židova na izložbi predstavlja više od 270 izložaka, među kojima je pisana i tiskana građa, faksimili, fotografije osoba, obitelji i raznih događaja, portreti te obredni i uporabni predmeti.

Veći je dio izložaka iz fundusa varaždinskog muzeja, a ostali su iz privatnog vlasništva posudile ili darovale varaždinske i zagrebačke obitelji. Građu iz svojih fundusa za izložbu su ustupili i Državni arhiv u Varaždinu, varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica "M. Ožegović", varaždinski uršulinski samostan, Hrvatski državni arhiv, Muzej Međimurja Čakovec, Muzej grada Koprivnice, Muzej "Dvor Trakošćan", Hrvatski povijesni muzej te Židovska općina Zagreb.

Autorica je stručne koncepcije izložbe te teksta u popratnom katalogu Magdalena Lončarić, viša kustosica u varaždinskom muzeju, koja se već nekoliko godina sustavno bavi istraživanjem povijesnih tema o Židovima u Varaždinu.

Katalog izložbe likovno je oblikovao akademski slikar Darko Sačić, a u njemu se, uz tekst na hrvatskom, nalazi i prijevod na engleskom jeziku, te kataloški popis predmeta, od kojih je njih stotinjak predstavljeno i fotografijom.

Izložba "Tragom židovske povijesti i kulture u Varaždinu" bit će otvorena do 4. svibnja.

Pročitajte više