VARAŽDIN OSNIVA KOMUNALNU POLICIJU

Grad Varaždin prvi je u Hrvatskoj osnovao Vijeće za komunalnu prevenciju, a to je i početak osnivanja komunalnog redarstva i policije koji će preuzeti dio sadašnjih policijskih poslova, najavio je danas gradonačelnik Ivan Čehok koji je na čelu Vijeća.

"To je prvi korak k osnivanju komunalnog redarstva i policije, koji bi preuzeli dio sadašnjih poslova policije, a bavili bi se prevencijom i posljedicama kriminala", rekao je Čehok na sjednici Gradskog poglavarstva na kojoj je i odlučeno o osnivanju toga vijeća.

Zamjenik predsjednika novoosnovanog Vijeća, načelnik varaždinske Policijske uprave Dražen Vitez rekao je kako se taj pokusni projekt provodi u suradnji s Njemačkom. Izaslanstvo MUP-a boravilo je u osam njemačkih gradova i osim teorijskih predavanja moglo je u praksi vidjeti djelovanje kumunalnog redarstva.

Kao primjer naveden je grad Koblenz, gdje već djeluje komunalna policija koja se bavi prometom u mirovanju, izdavanjem vozačkih dozvola, radom s beskućnicima, a jedne su godine organizirali i hajku na divlje svinje kad su stvarale probleme.

Načelnica Policijske akademije Irena Cajner Mraović kazala je Hini da bi vijeća za komunalnu prevenciju trebala biti koordinacijska tijela koja bi objedinjavala rad više ustanova koje imaju zajednički cilj, primjerice borbu protiv droga i sigurnosti na cestama.

Ta bi vijeća trebala olakšati rad policiji, posebice u prevenciji, no ona sama po sebi ne bi preuzela neke policijske ovlasti, rekla je. Dodala je kako je osnivanje vijeća sastavni dio projekta Policija u zajednici te kako slična vijeća imaju sve zemlje Europske unije.

Kazala je da bi se do kraja godine vijeća trebala osnovati u 12 gradova, a nakon Varaždina prvi su na redu Zabok i Poreč. Vijećima će predsjedavati gradonačelnici, a zamjenici će biti lokalni šefovi policije.

Napomenula je kako projektom Policija u zajednici nije razrađeno osnivanje komunalne policije, no kako nije isključeno da lokalna samouprava osnuje i takvo tijelo koje bi, primjerice, nadziralo parkirališta i rad ugostiteljskih objekata. No to bi, po njezinom mišljenju, tražilo izmjene Zakona o komunalnom redarstvu i točno definiranje ovlasti koje bi imala komunalna policija.

(Hina) xmzag/xso yso

Pročitajte više