Varaždinske barokne večeri od 19. rujna do 5. listopada

OVOGODIŠNJE 33. Varaždinske barokne večeri (VBV) održat će se od 19. rujna do 5. listopada, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture te pod medijskim pokroviteljstvom "Vjesnika", najavio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj VBVa Vladimir Kranjčević.

Festival će početi svečanim koncertom Varaždinskog komornog orkestra u povodom njihove 10. obljetnice, a bit će posvećen i 90. obljetnici rođenja glazbenog pedagoga prof. Marijana Zubera i 80. obljetnici rođenja primadone Nade Puttar-Gold.

Kao solisti nastupit će Ruža Pospiš-Baldani i Višnja Mažuran, a na programu su djela Haendela, Bacha i Glucka.

I ove je godine predviđen bogat program Varaždinskih baroknih večeri pa će tako, uz ostale, na njima nastupiti i Slovenska filharmonija i Slovenski komorni zbor, zatim Trio Celibidache iz Muenchena, Barokni glazbeni teatar iz Berlina, a posebnu će pozornost izazvati i nastup najistaknutijeg svjetskog muškog vokalnog ansambla "Pro cantione antiqua" koji će predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu.

Nastupit će i ansambl "Musica viva", Zagrebački solisti, ansambl "Capella Cracoviensis" iz Krakowa, a festival će završiti misnim slavljem u varaždinskoj Katedrali na kojem će sudjelovati Mješoviti zbor iz Velikog Borištofa u Gradišću.

Koncerti će se, osim u Varaždinu, održati i u Donjem Martijancu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Lepoglavi, Trakošćanu, Petrijancu, Prelogu i Ludbregu.

Kao popratni programi ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri predviđeni su, uz ostalo, izložba blaga i umjetnina u povodu 300 godina uršulinki u Varaždinu, Dani čipke u Lepoglavi te Dani barokne kuhinje.

Ravnatelj VBV-a Vladimir Kranjčević na konferenciji za novinare rekao je da su Varaždinske barokne večeri ove godine od Ministarstva kulture "dobile 670 tisuća kuna, što je tek par tisuća kuna više nego lani". "To je vrlo ponižavajuće i takav odnos prema Varaždinu nije u redu", kazao je Kranjčević.


Pročitajte više