Varšava preuzima poljsku imovinu ruskog Gazproma

Foto: Shutterstock

POLJSKA će preuzeti poljsku imovinu ruskog Gazproma, izjavio je ministar za razvoj, dodajući da se radi o 48 posto udjela Gazproma u Europolgazu, tvrtki u čijem je vlasništvu poljska dionica plinovoda Yamal. Ministar Waldemar Buda kazao je da će se prinudna uprava pobrinuti za sigurnost ključne infrastrukture za tranzit plina.

Poljska je u rujnu uvela sankcije Gazpromu i objavila da će imovina te tvrtke biti zamrznuta, nakon što je u travnju sankcionirala 50 ruskih oligarha i kompanija kako bi izvršila pritisak na Moskvu zbog invazije na Ukrajinu. Rusija je istovremeno obustavila isporuku plina Poljskoj nakon što je Varšava odbila plaćanje u rubljima.

"Poljska će učiniti sve da eliminira ruski kapital, ali to ne uključuje eksproprijaciju"

Iako Europolgaz posjeduje poljsku dionicu Yamala dugu 684 kilometra, operater plinovoda je poljska kompanija Gaz-System u vlasništvu države. Nakon što se Gazprom našao na udaru sankcija, operater plinovoda nije imao partnera za donošenje ključnih odluka o infrastrukturi.

Ministar Buda je rekao da Poljska sve čini kako bi se suprotstavila ruskoj agresiji i eliminirala ruski kapital i utjecaj, ali to ne uključuje eksproprijaciju. "Kako izvlaštenje prema poljskom ustavu nije moguće, odlučili smo uspostaviti prinudnu upravu", rekao je Buda.

Pročitajte više