Vasiljević otkrio kako su Beograd i JNA vodili pobunu Srba

GENERAL Aleksandar Vasiljević, šef kontra-obavještajne službe JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku (1991/92.), u četvrtak je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom otkrio dio mehanizama koje su vlasti u Srbiji i JNA koristile u pripremi i vođenju oružane pobune Srba u RH i BiH.

Vasiljević je govorio o naoružavanju Srba u Hrvatskoj iz skladišta JNA uz usmene zapovijedi generala i dužnosnika tajnih službi na primjerima prebacivanja oružja iz Zemuna Srbima u Krajinu ´91 i slučaju pukovnika Zečara s oružjem za Srpske Moravice ´92.

Ukazao je kako je karakteristično oružje srpskih paravojnih snaga u istočnoj Slavoniji 1991. bio automat ´thompson´, trofejno oružje iz skladišta TO Srbije.

Za oružje koje je JNA nakon povlačenja odvezla iz Hrvatske, rekao je da je preko skladišta u BiH završilo u Krajini kod stvaranja većih sastava TO ´po propisanoj materijalnoj formaciji´. Njegove navode potvrdio je tužitelj predočavanjem više dokumenata o izdavanju oružja i streljiva JNA postrojbama TO, MUP-a Krajine i srpskim dobrovoljačkim jedinicama 1991/92. godine.

Potvrđujući autentičnost jednog dokumenta iz prosinca ´91., i drugog iz prosinca 93., Vasiljević je objasnio kako su se jedinice TO od početka borbenih djelovanja obraćale saveznom ministarstvu obrane (SSNO) za popunu oružjem i opremom, što je nastavljeno i kasnije kada se JNA preimenovala u Vojsku Jugoslavije.

Vasiljević je govorio i o obuci dobrovoljaca u Krajini, koju je od jeseni 1990. pripremao Frenki Simatović iz MUP-a Srbije, a početkom ´91. SDB Srbije dovodi iz Australije Dragana Vasiljkovića - ´kapetana Dragana´ koji vodi obuku u kampu Golubići kraj Knina.

On se neslužbeno spominje kao idući svjedok protiv Miloševića.

Vasiljević je iznosio saznanja i o drugim kampovima dobrovoljaca, gdje se obuka odvijala pod patronatom MUP-a Srbije uz logističku podršku JNA, koja kasnije i sama otvara takve centre.

Potvrdio je i angažiranje jedinica TO Srbije na slavonskom ratištu, uz ovlast tadašnjeg predsjednika Srbije Miloševića, npr. ´Šajkaška brigada´ TO Vojvodine i jednica TO Valjeva.

Svjedočio je i o postavljanju aktivnih oficira JNA na čelo stožera TO u Krajini kao i o primjeru postavljena dva dužnosnika MUP-a Srbije na čelo TO Vukovara ´92.

Situaciju u istočnoj Slavoniji, kako je rekao, karakteriziralo je ´haranje dobrovoljačkih odreda izvan zapovjedništva TO i JNA, kao što su odred Dušan Silni koji je počinio zločin kod Lovasa, odred Crnogorac, Arkanovi Tigrovi i drugi´.

Govoreći o odnosu vlasti SRJ prema dobrovoljcima, citirao je izjavu čelnika radikala Vojislava Šešelja u emisiji BBC-a da ga je za organiziranja dobrovoljaca angažirao Jovica Stanišić iz državne sigurnosti (SDB) Srbije, koji je osigurao i oružje. Na pitanje tužitelja kome je bila podređena SDB - svjedok je odgovorio Miloševiću, potvrđujući da je tako bilo i kada je on postao predsjednik SRJ, premda izvan propisa.

Vasiljević je svjedočio o konceptu objedinjenog zapovjedništva i formiranju operativnih i taktičkih skupina JNA i TO na Baniji, Korduni i Lici te u istočnoj Slavoniji.

Svjedok je objašnjavao i povlačenje jugoslavenske vojske (VJ) na teritorij SRJ u svibnju 1992. uz ostanak pripadnika koji su rođeni u tim republikama u vojskama tzv. RSK i RS.

Na pitanje tužitelja o utjecaju podrške VJ na povezanost vojski tzv. RSK i RS, Vasiljević je rekao da su to ´objektivno bile dvije vojske u dvije države a iz SRJ su tretirane kao da su vojska SRJ jer je vršeno financiranje i kadrovska podrška´.

Govorio je i o Predsjedništvu SFRJ i utjecaju Miloševića na njegove članove. Miloševića je opisao kao jaku političku figuru, autoritativnog i u položaju da utječe na četiri člana Predsjedništva i na vrh JNA te potvrdio da je na dužnosti u MUP Srbije ´birao i postavljao ljude od osobnog povjerenja´.

Svjedočenje Vasiljevića u više je navrata prekidano zbog zatvorene sjedice, a nastavlja se iduće srijede.

Pročitajte više