Vasin brat Jozo je kralj zagrebačkih nekretnina. Provjerili smo što radi s njima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Luka Šangulin/Index

O POSLOVNIM prostorima u najmu Joze Brkića, brata Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika sabora, prvi smo pisali prije malo više od godinu dana.

>> Brkić je sad dobio preko 400 kvadrata u centru Zagreba za 5373 kune mjesečno

Krajem siječnja prošle godine objavili smo kako je preko natječaja Grada Zagreba u vrlo kratkom vremenu Brkić dobio u najam 10 poslovnih prostora, a od prije je dobio od Grada Zagreba u najam kafić na Dolcu. Isto tako, tada je bio vlasnik 19 tek osnovanih tvrtki. Ovih dana objavljeno je da je Brkić u međuvremenu dobio u najam čak 26 poslovnih prostora. Velik dio dobio je od Grada Zagreba, a nešto i od države. Svi prostori nalaze se u centru Zagreba, a Brkić trenutno ima 42 aktivne tvrtke.

Najavio je da će oživjeti centar grada

Brkić je u početku često uzimao u najam prostore koji su derutni te su u roh-bau izvedbi, a u svojim javnim nastupima isticao je da mu je glavna namjera urediti sve te poslovne prostore kako bi vratio "život u centar grada". Htjeli smo provjeriti kako stoji prvih devet nekretnina koje je dobio u najam prije više od godinu dana.

Karta sa stanjem Brkićevih nekretnina u Zagrebu iz veljače 2018. godine

Otkrili smo da je velika većina tih prostora u istom derutnom stanju u kakvom su bili i kada ih je dobio, dok su neki manji prostori, koji su dobro izgledali i u vrijeme raspisivanja natječaja, otvorili svoja vrata. Pokušali smo otkriti zašto Brkić čeka s otvaranjem tim prostora, plaća li sve ugovorene najmove i što zapravo stoji iza cijele ove operacije s nekretninama.

Otvorene svega dvije trgovine, no nešto je čudno

Brkićeva tvrtka Mr. Joseph za gospodu dobila je poslovni prostor u Radićevoj ulici 5, površine 18,55 kvadratnih metara, za 1000 kuna plus PDV. Prije godinu dana ušli smo u taj prostor, a ovih dana zateklo nas je isto stanje. Od Mr. Josepha nema ni traga ni glasa. Iste tvrtke koje su poslovale na tom prostoru, manje-više su aktivne i danas, a vrata koja su tada bila zatvorena, zatvorena su i danas. Nitko nije ni vidio Brkića da dolazi u neki od poslovnih prostora na toj adresi.

Drugi prostor je onaj na adresi Ilica 36, a na natječaju za najam prostora dobila ga je Brkićeva tvrtka Mulj promet koja je promijenila ime pa se sada zove Feš i Nobl. Riječ je o prostoru površine 54 kvadratna metra za 2790 kuna mjesečno plus PDV. Danas se na tom mjestu nalazi Salon za pedikuru i manikuru. Iako je zakup dobila tvrtka Mulj, odnosno Feš i Nobl, na ulazu u taj prostor istaknuti su OIB i adresa Twist prometa, još jedne tvrtke u vlasništvu Brkića.

Prostor u  Frankopanskoj ulici 1, i površine 83,02 m2 trebao je biti namijenjen za obavljanje djelatnosti apartmanskog smještaja za kraći boravak posjetitelja. Mjesečni zakup iznosio je 5600 kuna plus PDV.

Danas su nas u tom prostoru zatekli isti prizori kakvi su bili i prije godinu dana. Gomila smeća koja se skriva iza zatvorenih vrata i smrad. Od hostela za sada nema ni traga, ni nekakvom eventualnom početku radova. 

Prostor od 114 kvadrata na adresi Trg bana Josipa Jelačića, u kojem bi se trebao nalaziti restoran, ni tada, a niti danas nismo mogli naći. Naime, stanje je na toj adresi gotovo isto kao što je bilo i prije godinu dana.

Na adresi Vlaška ulica 25 zanimljiva je situacija. Naime, tvrtka Brko projekt od Grada Zagreba dobila je 18. listopada 2017. godine poslovni prostor površine 63,68 kvadratnih metara za 8100 kuna. Riječ je o dva prostora bivšeg Griča. Brkić je u izjavi za Večernji list u siječnju prošle godine najavio da će ondje otvoriti ekskluzivnu suvenirnicu Memory Croatia, u kojoj će se naći hrvatska vina. Jedan od tih dvaju prostora i dalje je zapušten kao i u siječnju prošle godine, a u drugom se nalazi Vinoteka. No na vratima stoji kako je vlasnik Svijet vina d.o.o., a to nije tvrtka kojoj je vlasnik Brkić.

Kako se jedan prostor uredio, a onaj drugi, Brkićev, nije?

"Društvo Svijet vina d.o.o. je svoj zakupljeni prostor uredilo za provođenje ugovorene namjene i isti uredno koriste, dok je društvo Brko projekt d.o.o. za svoj zakupljeni prostor još uvijek u fazi preuređenja, iz razloga što je prilikom izvođenja građevinskih radova u prostoru uočena prisutnost kapilarne vlage, te se pristupilo saniranju iste, kao i izgradnji sanitarnog čvora u prostoru, što je produžilo uređenje", kažu nam iz Grada Zagreba.  

 

U Ulici Petra Berislavića, u prostoru površine 114,67 m2, trebao je biti restoran, a Brkić je dobio taj prostor po cijeni od 3700 kuna plus PDV. Ista situacija kakva je bila prije godinu dana zatekla nas je i danas. Isti je i natpis: "Lokal u radu".

S ulice, gledajući kroz prozore, prizori su isti kao i prije godinu dana. Nema naznake početka radova. Štoviše, zatekao nas je isti prašnjavi natpis kao i prije godinu dana: Lokal u radu. 

U Vlaškoj ulici na broju 81 trebao je biti hostel. Grad Zagreb dodijelio je 415 kvadrata poslovnog prostora tvrtki Joze Brkića Super smještaj j.d.o.o., za najam od 5373 kune mjesečno plus PDV. I taj prostor je isti kakav je bio i prošle godine - zapušten i daleko od bilo kakve poslovne namjene.

U tom prostoru, kao i u Frankopanskoj ulici, trebao je biti hostel. No, nema ničega. Paučina oko vrata pokazuje kako odavno ondje nitko nije bio.
 
Brko usluge, još jedna tvrtka Joze Brkića, dobila je u zakup poslovni prostor na adresi Đorđićeva 3/B, površine 24,84 kvadratna metra, i to za 1800 kuna mjesečno plus PDV. Ondje se danas nalazi salon Nude za pedikuru i manikuru. Prije je ondje bio salon cvijeća i taj prostor, kad je dan u najam, nije bio u lošem stanju kao i ostali Brkićevi prostori koje je uzimao u najam.

S obzirom na to da nije trebalo previše ulagati, prostor je i otvoren za rad.

Brkiću je dodijeljen poslovni prostor u Ulici Pavla Hatza 25, površine 13,62 m2, za obavljanje djelatnosti usluge njege lica i tijela, a mjesečna zakupnina iznosi 590 kuna plus PDV, no nismo tamo uočili neke promjene. Promjena nema ni na adresi Paromlinska 2a, gdje je dobio prostor od 30,5 kvadrata za obavljanje djelatnosti prodaje pića, pripremanje i usluživanje hrane, uz mjesečnu zakupninu u ponuđenom iznosu od 4900 kuna plus PDV. Nositelj posla trebala je biti tvrtka Mr. Joseph.  

Kako je vidljivo u prijedlozima ugovora o najmu za prostore koji su u vlasništvu Grada Zagreba, najmoprimac koji ulazi u derutne prostore ima pravo da mu se prvih šest mjeseci ne naplaćuje zakupnina. Isto tako, najmoprimac može davati prostore koje je dobio od Grada Zagreba u podzakup, no za to mora imati dozvolu Grada. Je li Brkić možda i dobio neku dozvolu i koristi li i dalje pravo da ne plaća najamninu jer "obnavlja prostore", nije nam poznato.  

Priprema za buduću kupnju ili podnajmove?

Brkić nam nije odgovorio na pozive dok smo pripremali ovaj članak. Ostavili smo i SMS, raspitivali se. No bez uspjeha. Ako nama već nije pošlo za rukom, pošlo je  kolegama iz Jutarnjeg lista koji su od Brkića dobili nekoliko izjava. 

Najzanimljivija je ona da Brkić ne odbacuje mogućnost da te prostore, koje je dobio od grada Zagreba, da u podzakup. Brkić ne odbacuje ni mogućnost da bi, eventualno, ako se donese ta odluka, iskoristio pravo prvokupa u slučaju prodaje tih prostora. Pravo prvokupa bi imao s obzirom na to da je u najmu tih prostora.

"Treba zadovoljiti niz uvjeta, jer da bi se uopće steklo pravo prvokupa zakupac mora u tom prostoru biti najmanje pet godina. Isto tako neće ići u prodaju atraktivni prostori odnosno ovi u nultoj i prvoj zoni jer na njima se više može zaraditi od najma nego prodaje, a moje tvrtke u najmu imaju najviše tih prostora", rekao je Brkić za Jutarnji, no čini se da računa na "duge staze".

No da bi Brkić mogao imati i drugih problema, otkrila je televizijska ekipa Nove TV, emisije Provjereno. Oni su došli do saznanja da je Brkić došao do atraktivnog prostora u središtu Zagreba, i to državnog.

"Ušetao je u lokal, dogovorio se sa zakupcem, isplatio ga i ušao u prostor", objavilo je Provjereno dodajući da su tu nelegalnu predaju prostora uočile i institucije. Država je zbog toga pokrenula tužbu protiv tvrtke Twist promet, a to je vidljivo iz sudskog podneska koje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo u procesu tužbe. U njemu tvrde da tvrtka nije ispunila uvjete propisane Zakonom.

Tomašević traži od Zagreba detaljno izvješće za Brkića
 
Za Tomislava Tomaševića, vijećnika Zagreb je naš u Skupštini grada Zagreba, to je samo dokaz da se u glavnom gradu nastavljaju mutni poslovi.
    
"Nažalost, prema informacijama iz medija, izgleda da se nastavljaju sumnjivi poslovi s unajmljivanjem nekretnina od strane brata potpredsjednika sabora. Bandić upravo s frakcijom HDZ-a koju vodi Milijan Brkić bolje surađuje u Zagrebu nego s frakcijom HDZ-a koju vodi Plenković. Međutim, problematično upravljanje gradskom imovinom je sustavni problem u Gradu Zagrebu", kaže Tomašević.

U razgovoru za Index podsjeća da od vremena kada je ušao u gradsku skupštinu prije 2 godine, uporno traži da se napravi gradska strategija upravljanja imovinom i da se poslože jasni ciljevi i kriteriji kad i kako se nešto prodaje, a kad i kako kupuje, kad se iznajmljuje, a kad unajmljuje.

"Pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove mi je još prije godinu dana obećao da ćemo u Skupštini dobiti tu strategiju na usvajanje, no to se još uvijek nije dogodilo. Ovaj kaos raspolaganja gradskom imovinom najviše odgovara Bandiću jer mu povećava manevarski prostor za političke protuusluge", kaže Tomašević.

No slučaj Brkić budi sumnje pa tako Tomašević naglašava da će tražiti detaljno izvješće.

"Tražit ću na Odboru za kontrolu detaljno izvješće o prostorima koji su u Brkićevu najmu", kaže nam na kraju.

Petek: Čini se da nije samo nemar i šlamperaj

Renato Petek, zagrebački vijećnik Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, naglašava kako Grad Zagreb nema strategiju upravljanja gradskom imovinom.

"Da postoji, vidjeli bi što i gdje gradu treba, a što ne. Stoga se pojedini prostori ili stanovi prodaju bez jasnog cilja i razloga, a s druge strane se unajmljuju prostori od privatnika za gradske potrebe po basnoslovnim cijenama. I stoga postoje primjeri koji izazivaju sumnje radi li se ponekad u nekim slučajevima o nečijim parcijalnim interesima, tj. pogodovanju gradske uprave", kaže Petek u razgovoru za Index.

Petek objašnjava da dio gradskih poslovnih prostora ide u najam putem javnog natječaja, pa je tako Jozo Brkić prije godinu dana došao u posjed više prostora kao najbolji ponuditelj, i to s više različitih tvrtki koje kao da su bile osnovane sa svrhom da se uz njih vežu ugovori o najmu različitih prostora.

Petek: Zagreb i dalje postupa kao loš gospodar

"Iako ne nalazim da je u tim slučajevima s Brkićem prekršen neki zakon, smatram da Grad Zagreb i dalje postupa kao loš gospodar svoje imovine jer se u natječajnu dokumentaciju trebaju i mogu dodati još stroži uvjeti, kao i bolji modeli osiguranja za prisilnu naplatu. Trenutno se može prijaviti novoosnovana tvrtka koja, naravno, zadovoljava uvjet da nema dogove prema Gradu Zagrebu i time može konkurirati ponudom na natječaju. Jamčevina se najboljem ponuditelju poslije uračunava u zakupninu, a dostavlja se bjanko zadužnica u vrijednosti 12 najamnina", napominje Petek naglašavajući da je iz popisa dužnika za zakupninu vidljivo da su dugovi za zakupnine 30. studenoga 2018. bili 225 milijuna kuna, i to samo za pravne osobe koje po prostoru duguju više od 50.000 kuna.

"Dakle, nešto ne štima oko naplate ili se ne djeluje ažurno prema neplatišama, odnosno ne aktivira se prisilna naplata i bjanko zadužnice, a iz izvještaja o kojem ćemo raspravljati na Gradskoj skupštini, vidjet ćemo je li i u kojem slučaju bilo propusta gradskih službi jer je dug nevjerojatno visok", naglašava Petek.

"Brojke o dugovima za zakupninu dokazuju da je Bandićev orkestar koji upravlja gradom loš, raštiman, no još ostaje pitanje rade li kako bi nekome pogodovali ili je u pitanju samo nemar i šlamperaj", zaključuje Petek na kraju.

Pročitajte više