VATIKANSKO IZASLANSTVO PREDALO IKONU KAZANSKE BOGORODICE RUSKOM PATRIJARHU

Ruski patrijarh Aleksej II. pozdravio je u nedjelju vraćanje ruske ikone za koju se vjerovalo da je "zavijek izgubljena" i zahvalio je vatikanskom izaslanstvu predvođenom kardinalom Walterom Kasperom na činu dobre volje koji bi trebao poboljšati odnose između Katoličke i Pravoslavne crkve.

Stotine žena i muškaraca okupile su se u sabornoj crkvi Bogorodičina Uznesenja u Kremlju kako bi vidjele svečanu ceremoniju predaje ikone Kazanske Bogorodice.

Aleksej II. i kardinal Kasper poljubili su se tri puta po ruskoj pravoslavnoj tradiciji i nakon toga je Aleksej obznanio da je ikona draga Rusima stigla kući.

"Ikona Kazanske Bogorodice, unatoč žaljenja vrijednom nerazumijevanju i razlikama, nagradila je naše napore za obnavljanje jedinstva svih kršćana", rekao je Aleksej II. i dodao da "ta duboko štovana ikona podsjeća na vrijeme drevne nepodijeljene crkve".

Ikona Kazanske Bogorodice koju je papa Ivan Pavao II. odlučio vratiti Ruskoj pravoslavnoj crkvi stigla je u Moskvu u petak rano prijepodne.

Sveta slika kojoj se pripisuju čudotvorna svojstva bila je izložena u Papinim odajama u Vatikanu. Ivan Pavao II. htio ju je vratiti Pravoslavnoj crkvi želeći tako simbolično pokazati svoju želju za ujedinjenjem kršćana. Ikona je nestala iz Rusije 1920-ih, a zatim se nakon dugih putešestvija našla u rukama Vatikana.

Poljski Papa kojemu su 84 godine htio ju je osobno vratiti prigodom svog posjeta Rusiji, ali je njegov plan naišao na odlučno protivljenje Ruske pravoslavne crkve zbog napetih odnosa između Vatikana i ruskih pravoslavaca.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više