Većina Europljana za Hrvatsku u EU

ULAZAK Hrvatske u Europsku uniju podržava 52 posto stanovnika EU, više nego bilo koju drugu balkansku zemlju, rezultati su ispitivanja javnoga mnijenja (Eurobarometra) koji je u ponedjeljak objavila Europska komisija na svojoj internet stranici.

Hrvatska je jedina balkanska zemlja koja je u tom istraživanju dobila natpolovičan pozitivan odgovor i našla se ispred Bugarske, čiji ulazak podupire 50 posto stanovnika EU, Rumunjske i Ukrajine (po 45 posto), Makedonije (43), BiH (42), SCG (40), Albanije (36) i Turske koju u Uniji želi vidjeti 35 posto ispitanih. Protiv ulaska Hrvatske u Uniju bilo je 34 posto ispitanika, uz 14 posto neodlučnih.

Potpora Hrvatskoj još je veća kada se gledaju rezultati među deset novih članica Unije i tada iznosi 72 posto.

Nastavak proširenja Europske unije podržalo je točno 50 posto ispitanika, a ta je potpora izrazito veća među novim članicama EU.

U ovom istraživanju Eurobarometra prvi su put sudjelovali i hrvatski građani, koji su potporu daljnjem proširenju Unije iskazali sa 66 posto.

Zanimljivo je, međutim, da je samo 28 posto hrvatskih ispitanika ima pozitivno mišljenje o Europskoj uniji, što je uz Veliku Britaniju najniži postotak u cijeloj Europi. Analitičari u objašnjenju toga rezultata navode da ipak treba imati u vidu odgodu početka hrvatskih predpristupnih pregovora što je izazvalo nezadovoljstvo u javnosti.

Pročitajte više