Velika Britanija zamrznula račune Hamasa; Arapi treći dan prosvjeduju protiv ubojstva šeika Ahmeda Yassina

BRITANSKI ministar financija Gordon Brown donio je u srijedu uredbu o zamrzavanju svih sredstava koje u Velikoj Britaniji posjeduju petorica čelnika palestinskog pokreta Hamas, među kojima dvojica najistaknutijih, Khaled Mechaal i Abdelaziz al-Rantissi.

U priopćenju objavljenom u Londonu, ministarstvo financija precizira da financijske institucije moraju odsad "zamrznuti sva sredstva" Rantissija i Mechaala, kao i sredstva još trojice čelnika Hamasa.

Mechaal je postao čelnik političkog ureda Hamasa nakon ubojstva duhovnog vođe pokreta Ahmada Yassina u ponedjeljak, a al-Rantissi je čelnik pokreta za pojas Gaze.

U arapskom svijetu treći dan zaredom tisuće ljudi prosvjeduju protiv ubojstva šeika Yassina, a osudu je izreklo i povjerenstvo za ljudska prava UN-a. Rezolucija, koju je podnio Pakistan u ime zemalja članica Organizacija islamske konferencije (OIC), prihvaćena je s 31 glasom za prema dva glasa protiv (SAD i Australija), te uz 18 suzdržanih, među kojima su glasovi zemalja članica Europske unije.

Tekstom se "oštro osuđuju teška kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim područjima, poglavito tragično ubojstvo šeika Ahmada Yassina 22. ožujka, što je protivno IV. Ženevskoj konvenciji (o zaštiti civilnog stanovništva u ratnim vremenima)".

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher kazao je u srijedu da je izraelska vlada nalik "terorističkoj organizaciji" zbog svoje politike ciljanog ubijanja palestinskih čelnika poput Hamasova šefa.

Rekao je da Izrael "sabotira sve napore i uništava nadu u postizanje mirnog rješenja arapsko-izraelskog sukoba".

Maher je kritizirao i veto na osudu Yassinova ubojstva koji su uložile Sjedinjene Države.

Oko 5.000 Libanonaca i Palestinaca prosvjedovalo je u srijedu u Bejrutu protiv izraelskog ubojstva Yassina, tražeći osvetu i pozivajući militante Hamasa da izvode samoubilačke napade, prenosi agencija Dpa.

Tisuće Sudanaca u srijedu su palile lutke s likovima američkog predsjednika Georgea W. Busha i izraelskog premijera Ariela Sharona u znak prosvjeda protiv ubojstva šeika Yassina, javlja agencija France Presse.

U Egiptu je oko 7.000 studenata, treći dan zaredom, prosvjedovalo osuđujući Yassinovo ubojstvo.

Prosvjedi protiv Yassinovog ubojstva organizirani su i u Iraku u svetom gradu Najafu gdje se okupilo nekoliko stotina demonstranata.

U glavnom gradu Bahreina Manami u utorak je prosvjedovalo oko 2.000 demonstranata, a u srijedu je policija morala upotrijebiti plinske bombe da rastjera demonstrante.

Pročitajte više