Velika promjena strateške situacije u Siriji: Turska i Rusija zajedno protiv ISIS-a?

Foto: Hina

TURSKA je danas Rusiji predložila izvođenje zajedničkih operacija protiv Islamske države u Siriji. Prijedlog je pao nakon sastanka na kojem su dvojica predsjednika, Erdogan i Putin, razgovarali o okončanju diplomatskog sukoba koji se razbuktao rušenjem ruskog vojnog aviona nad granicom Turske i Sirije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu potvrđuje da Turska želi koordinirati akcije s Rusijom.

"Raspravit ćemo sve detalje. I ranije smo Rusiji predlagali zajedničke akcije protiv Islamske države", rekao je Cavusoglu, dodavši kako je ponuda još na stolu. "Hajdemo se protiv terorista boriti zajedno kako bi smo ih što prije zbrisali."

Erdoganov posjet Putinu u St.Petersburgu prvo je inozemno putovanje turskog predsjednika nakon pokušaja puča prošlog mjeseca. To je i prvi sastanak dvojice državnika nakon što je tursko ratno zrakoplovstvo srušilo ruski avion u studenom prošle godine.

Turska se već neko vrijeme suočava s kritikama da nije dovoljno angažirana u ratu protiv Islamske države. Cavusoglu je rekao kako će se zrakoplovstvo njegove zemlje uključiti u kampanju zračnih napada na radikalne islamiste, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Problem predsjednika Assada

U Moskvu je poslana turska delegacija koju čine predstavnici vojske, obavještajne službe i Ministarstva vanjskih poslova. Njihov zadatak je provođenje odluka donesenih na sastanku dvojice predsjednika, uključujući i koordinaciju akcija u Siriji.

Ruski mediji izvještavaju da su Putin i Erdogan postigli dogovor kojim bi se trebali spriječiti incidenti između zračnih snaga dviju država.

"Kako bi smo spriječili da se incidenti ponove, moramo biti solidarni i surađivati, što uključuje i pravovremeno dijeljenje obavještajnih podataka", rekao je Cavusoglu.

Prepreka suradnji mogla bi biti ruska podrška sirijskom predsjedniku al-Assadu, čiji odlazak Turska smatra preduvjetom za rješavanje konflikta u Siriji.

"Ne možemo zanemariti dijalog s Rusijom samo zato što se ne slažemo oko Assada", rekao je turski ministar vanjskih poslova, i dalje odbijajući mogućnost da Assad ostane na čelu Sirije.  

Pročitajte više