Velika svađa Francuske i SAD-a zbog nuklearnih podmornica: "Dvoličnost i laž"

Foto: EPA

DVOLIČNOST, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije opisao "ozbiljnu krizu" svoje zemlje u odnosima s SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju. 

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavili su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS-a radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike. 

"Prvi put u povijesti odnosa smo opozvali veleposlanika"

"Činjenica je da smo prvi put u povijesti odnosa između SAD-a i Francuske opozvali našeg veleposlanika na konzultacije", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu za televiziju France 2. 

Ti događaji pokazuju "intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije", dodao je francuski šef diplomacije. 

"Tako se ne možete ponašati u savezu" 

"Bilo je dvoličnosti, prijezira i laži - tako se ne možete ponašati u savezu", naglasio je Le Drian. 

Predsjednik Emmanuel Macron nije razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom o pitanju podmornica, rekao je. 

Ugovor o izgradnji podmornica Canberra i Pariz potpisali su 2016., u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dviju država. 

Le Drian je ponovno povukao paralelu između djelovanja sadašnjeg američkog čelnika s nepredvidljivim ponašanjem bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa. 

"Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je činio Trump", rekao je Le Drian za France Info. 

Francuski veleposlanik: "To je ogromna greška"

Prije povratka u Pariz francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je "ogromnom greškom" jer se nije radilo o ugovoru, nego o "partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti". 

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju. 

Pročitajte više