Velika uloga Katoličke crkve u Europskoj uniji

DANSKA teologinja Lene Sjoeruop upozorava na veliku ulogu Katoličke crkve u Europskoj uniji, a posebno u zemljama koje će prvoga svibnja postati članicama Unije, javila je danas Ika.

U razgovoru za kopenhaške novine "Berlingske Tidende" od 11. siječnja, ona je rekla kako je potrebno istražiti "kako vjerske vrijednosti utječu na političare, na tržište rada, obiteljsku i razvojnu politiku u proširenoj Europskoj uniji".

Ističe kako "savjetnici i lobisti Katoličke crkve ostavljaju daleko iza sebe svoje kolege iz Evangeličke crkve, a sve to zahtijeva veću transparentnost u načinima na koji Crkva utječe na europske političare".

Teologinja, inače voditeljica različitih istraživanja, očekuju od Katoličke crkve važnu ulogu u procesu pomirenja među narodima te da će nastojati utjecati na obiteljsku politiku, ne samo Europske unije, nego i UN-a.

"Katolička crkva nastoji očuvati tradicionalne obitelji, premda su u Europi postale uobičajene obitelji koje čine samohrane majke s djecom ili nevjenčani parovi", komentirala je Sjoeruop, dodajući da će se vjerojatno osjetiti i katolički stavovi u pitanjima pobačaja, eutanazije i biotehnoloških istraživanja na području EU-a.

Većinu stanovništva zemalja Europske unije čine katolici, dok pripadnici Evangeličke crkve prevladavaju na sjeveru Unije.

Pročitajte više