Veliko istraživanje: Gotovo pola Hrvata više ne vjeruje Stožeru, ovo su razlozi

Foto: Ranko Suvar/PIXSELL

N1 TELEVIZIJA provela je veliko istraživanje o Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa, povjerenju građana u Stožer i druge institucije, ali i nizu drugih pitanja. Rezultati su predstavljeni u emisiji Newsroom.

Istraživanje je za N1 provela agencija MASMI od 11. do 14. prosinca na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana RH (N=713), što jamči pouzdanost od 95 posto, uz statističku pogrešku od plus/minus 3,67%.

 

Imaju li građani povjerenja u Stožer?

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovica Hrvata više ne vjeruje Stožeru.

Tako se 46 posto ispitanika izjasnilo da ne vjeruje Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH, 28 posto mu vjeruje, a ne zna 26 posto anketiranih.

Kao razlozi nepovjerenja navedeni su utjecaj politike (33%), nedosljednost (23%), manipuliranje brojevima (11%), nestručnost (8%) i neučinkovitost (7%).

Za razliku od prvog vala, procjena zdravstvene situacije znatno je negativnija. Tako trećina Hrvata također smatra da je zdravstvena situacija u zemlji izmakla kontroli, a trećina Hrvata također smatra da je vlada zakasnila s mjerama.

Što se zdravstvene situacije u Hrvatskoj tiče, u svibnju je 33 posto građana vjerovalo da situacija nije jako komplicirana, dok je u prosincu to vjerovalo tek sedam posto anketiranih. U svibnju je također tek sedam posto sudionika istraživanja smatralo da je situacija komplicirana i teško se kontrolira, dok je u prosincu ta brojka iznosila čak 40 posto.

Većina Hrvata smatra da je vlada zakasnila s mjerama

Što se pravovremenosti odluka vlade RH tiče, u svibnju je 69 posto građana smatralo da su odluke dovoljne i pravovremene, dok je u prosincu to vjerovalo 17 posto anketiranih. Da su mjere nedovoljne i zakašnjele u svibnju je smatralo 10 posto anketiranih, dok je u prosincu ta brojka narasla na 60 posto.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više