Socijalistička Venezuela uvodi prisilni rad na farmama za svoje građane

Foto: FAH, 123rf

VENEZUELANSKA vlada donijela je novi proglas, prema kojemu je izgledno da će građani te zemlje biti prisiljeni raditi na farmama kako bi se smanjili ogromni manjkovi hrane u državi, piše CNN Money.

Amnesty International je objavio kako taj proglas efektivno znači da se ljude tjera na prisilni rad, dodajući kako je proglas ilegalan.

U veoma općenitom proglasu, venezuelanski službenici navode kako će zaposlenici u javnome i privatnome sektoru možda morati raditi na farmama u periodima od 60 dana, i to ukoliko "okolnosti to zatraže".

"Saniranje nedostatka hrane u Venezueli prisiljavanjem ljudi na rad u poljima jednako je pokušaju da se slomljena noga zaliječi flasterom", kazala je Erika Guevara Rosas iz Amnestyja.

Maduro zaobilazi parlament

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro koristi svoje izvršne ovlasti kako bi uspostavio izvanredno ekonomsko stanje. Na taj način zaobilazi parlament, u kojemu glavnu riječ drži oporba.

Prema proglasu, koji je objavljen 22. srpnja, radnici bi i dalje bili plaćeni za taj rad od strane države, a dok su na prisilnome radu ne bi mogli dobiti otkaz na njihovom redovnome poslu.

Podsjetimo, Venezuela je prije 20-ak godina imala jaku poljoprivredu, no stvari su se promijenile s dolaskom socijalističkog režima i Huga Chaveza 1999. godine. Tada je ta naftom bogata zemlja počela sve više uvoziti hranu, a sve manje ulagati u poljoprivredu. Danas skoro su skoro svi prihodi Venezuele od izvoza bazirani na nafti.

Veliki pad cijena nafte snažno je utjecao na Venezuelu, koja je brzo ostala bez potrebnih financijskih sredstava te koja više ne može plaćati uvoz hrane, WC papira i ostalih potrepština.

Pročitajte više