Vesna Balenović osuđena zbog klevete T. Dragičevića

BIVŠA zaposlenica Ine Vesna Balenović, koja protekle tri godine ukazuje na navodne nezakonitosti u hrvatskoj naftnoj kompaniji, danas je nepravomoćno uvjetno osuđena na dva mjeseca zatvora jer je oklevetala predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića.

Prema presudi zagrebačkog Općinskog suda, Vesna Balenović neće ići na izdržavanje zatvorske kazne ako kroz dvije godine ne ponovi kazneno djelo. Ona je odmah najavila da će se žaliti zagrebačkom Županijskom sudu.

Sutkinja Natalija Glumičić Šćekić u obrazloženju presude je navela da je Vesna Balenović svjesno iznosila neistine koje su štetile Dragičevićevom ugledu i časti, odnosno počinila kazneno djelo klevete, te da nije dokazala da su njene, javno izrečene optužbe, istinite, niti je imala razloga povjerovati da su istinite. Kao olakotna okolnost uzeto joj je što do sada nije imala sukoba sa zakonom. Sud ju je oslobodio plaćanja sudskih troškova jer je nezaposlena.

Ocjenivši presudu naručenom, nemoralnom i nepoštenom, Balenović je kazala da je "vjerojatno napisana u uredu Tomislava Dragičevića", a da je na sudu samo pročitana. Dragičevića je ponovno optužila da je "producirao 20-ak afera teških" milijune dolara koje, po njezinim riječima, tužiteljstvo drži u "ladicama".

Izricanju presude nazočio je i predsjednički kandidat Anto Kovačević koji je rekao da će Vesni Balenović ponuditi posao ako bude izabran za predsjednika države.

Dragičević je bivšu zaposlenicu Ine tužio zbog njezinih medijskih istupa u kojima je rukovodstvo Ine optužila da nije spriječilo kriminal u toj tvrtki.

Oboje su se nakon izricanja presude uputili u drugu sudnicu Općinskog suda, gdje je pred sucem Goranom Škugorom održano ročište povodom Dragičevićeve tužbe kojom od Balenović traži 100 tisuća kuna za duševne boli pretrpljene njezinim medijskim istupima.

Balenović je dala svoj iskaz, napominjući da će se sama braniti jer nema novca za odvjetnika. Sudac je najavio da će presudu objaviti 19. studenoga.

Osim Dragičevića, tužbu protiv Vesne Balenović iz istog je razloga podnio i bivši potpredsjednik Vlade i Nadzornog odbora Ine Slavko Linić.

Ona je pak protiv čelnika Ine zbog navodnih malverzacija podnijela kaznenu prijavu koju je Državno odvjetništvo nedavno odbacilo, nakon gotovo tri i pol godine predistrage.

Pročitajte više