Vesna Pusić očekuje početak pregovora u travnju

ODLUKA o početku pregovora Hrvatske i EU vrlo je vjerojatno već formulirana i vjerojatno će to biti početak travnja, uz postavljeni uvjet, izjavila je u srijedu u Zagrebu potpredsjednica hrvatskog Sabora Vesna Pusić prije radnog ručka s veleposlanicima zemalja susjednih Hrvatskoj.

"Po svemu sudeći, ta je odluka u velikoj mjeri formulirana i početak pregovora bit će vrlo vjerojatno u travnju. Uvjet će biti da se još jedan izvještaj podnese u ožujku.

Znači, imat ćemo uvjetovani početak i tu je vrlo bitan sadržaj uvjeta", rekla je Vesna Pusić upitana da komentira pisanje "Globusa" od srijede o tome da su SAD poslale zahtjev EU-u da se odgodi početak pregovora s Hrvatskom dok se ne uhiti odbjegli general Ante Gotovina.

Kazavši da je za pismo čula iz medija Vesna Pusić je dodala da misli da "pismo nije nešto što na bilo koji način utječe na zemlje EU, koje odlučuju o početku pregovora" s Hrvatskom.

Pusić je kao potpredsjednica Sabora pokrenula inicijativu održavanja redovitih radnih ručkova s veleposlanicima akreditiranim u Hrvatskoj i današnji je ručak četvrti po redu. Sastanci se održavaju jednom mjesečno i posvećeni su aktualnim pitanjima ili problemima u regiji.

Današnji ručak posvećen je mogućim multilateralnim i bilateralnim projektima u regiji koji bi mogli u dobiti potporu europskih fondova - bilo predpristupnih bilo onih koji su dostupni zemljama članicama EU ako surađuju s nekom zemljom koja je kandidat ili pretendira na kandidaturu.

Pusić je na ručku okupila šefa delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacquesa Wunenbergera te veleposlanike odnosno predstavnike Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore i BiH.

Pročitajte više