Vesna Pusić za Index iz Bruxellesa: Hrvatska je bila zvijezda ceremonije, svi smo bili iskreno dirnuti

ODMAH po potpisivanju pristupnog ugovora s EU, buduća ministrica vanjskih posla Vesna Pusić za Index je komentirala što se događalo na licu mjesta, u Bruxellesu. Izvanredan osjećaj, prvi je njen dojam.

"Bilo je zaista vrlo svečano. Sjećam se onih godina, početkom 2000-ih, kad smo na TV-u gledali što se događa Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, činilo se kao strašno daleka obala... Sad smo došli iz predvorja u glavnu dvoranu", kaže za Index Pusić.

"Voljela bih da su svi iz Hrvatske bili ovdje, da vide s koliko uvažavanja nas se gleda"

"Hrvatska je bila apsolutna zvijezda ceremonije. Voljela bih da su svi iz Hrvatske mogli biti tu, da osjete tu atmosferu uvažavanja i poštovanja s kojom se Hrvatska jutros gledala, na pozitivni doprinos ne samo regiji nego i Europi koji se od nas očekuje", rekla nam je buduća ministrica.

Govore predsjednika Josipovića i premijerke Kosor ocijenila je "civiliziranima, s emocijama koje su na trenutke probijale van". Za Kosoricu je kazala da je bila iskreno dirnuta.

Zaslužna je i Jadranka Kosor, ovo su i njeni rezultati

"Ovo danas je rezultat kojemu su i njeni napori doprinijeli. Zapravo, ne znam nikoga u Bruxellesu tko nije bio dirnut, puno Europljana u dvorani, čak i oni koji nam nisu uvijek pomagali u naporima za EU. Ovdje bi bilo dobro parafrazirati Abrahama Lincolna, da smo pobijedili svoje neprijatelje i pretvorili ih u prijatelje", naglasila je Pusić.

Europski lideri dobro su informirani da će joj mandatar vlade Milanović dati resor vanjskih poslova. "Znaju, upoznati su. Svi su pozitivni prema toj mogućnosti, godinama sam bila predsjednica Odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU, tako da samo nastavljamo gdje smo stali", kazala je za Index Vesna Pusić.

Pročitajte više