VIDEO Bageri stižu na Žnjan, ugostitelji počeli rastavljati objekte: "Odlazim na Island"

Foto i video: Index

SUTRA na Žnjanski plato stižu bageri Ministarstva graditeljstva, no čini se da nekog većeg posla zapravo neće imati. Ugostitelji sa Žnjana danas su počeli rastavljati objekte.

"Svi idemo. Nas preko 30. Gotovo je. Sve je kazano", rekao nam je jedan od koncesionara.

"Neće trebati ništa rušiti. Sve ćemo razmontirati. Došli smo kao gospoda, odlazimo kao gospoda", kaže njegov kolega.

"Ja ću na Island"

Pred kameru nitko nije htio. Kažu da nema smisla kada je već sve odlučeno. Nekakvu rezervnu poziciju nemaju. Više-manje im je jasno da je ovo kraj njihovog bavljenja ugostiteljstvom. Makar za većinu.

"Ja ću na Island", kazao nam je jedan od ugostitelja.

Cijelu ovu godinu su ugostitelji sa Žnjana radili bez ugovora s Gradom. Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar nije im htio produžiti koncesije jer je Građevinska inspekcija naložila uklanjanje bespravnih objekata.

Koncesije su ugostitelji dobivali za module od 12 kvadrata, no građevine su obilato premašile dozvoljene gabarite.

Pravni manevar nije uspio

Novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je spreman raščistiti situaciju na Žnjanu što je prije moguće. Prije mjesec dana poslao je opomene ugostiteljima za dugove koji su dosegli milijun kuna, a s ministrom graditeljstva Štromarom dogovoren je akcijski plan za rušenje.

Ugostitelji su prošlog tjedna povukli posljednji pravni manevar. Tužili su državu radi vlasništva na pomorskom dobru i podnijeli zahtjeve za legalizaciju izgrađenih objekata. Mislilo se kako će Ministarstvo graditeljstva odustati od najavljenog rušenja, no od toga nije bilo ništa.

U Gradu Splitu odlučili su odbiti zahtjeve za legalizaciju budući da se radi o pomorskom dobru. Najavljene su i opcije podnošenja kaznenih prijava ukoliko počne rušenje te tužba Gradu na ime utrošenih sredstava za infastrukturu koja nije postojala na Žnjanu, nego su je ugostitelji sami financirali. 

Opara: Žnjanska plaža treba biti kao Copacabana

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže će sve biti u skladu sa zakonom.

"Ako je naloženo da se građevine uklone, to se i događa. Ne bježim od odgovornosti, ali rješenja za uklanjanje izdana su prije no što sam ja i postao kandidat za gradonačelnika. Rješenja je izdala Građevinska inspekcija, a ja, kao legalist, ne mogu nego to podržati", kaže Opara.

Splićani će moći putem ankete Grada Splita dati svoje konstruktivno promišljanje o uređenju Žnjanskog platoa, za koji Opara najavljuje privremenu regulaciju do konačnog rješenja.

"Žnjanska plaža treba biti poput plaža u Nici ili kao Copacabana. Površinom, značajem i karakterom to može biti", uvjeren je Opara. 

 

Pročitajte više