KORONAVIRUS U SVIJETU

VIDEO Američki stručnjak za cjepiva: Cjepivo može pomoći, ali nije savršen lijek

Screenshot: CNN

ŠEF Centra za edukaciju o cjepivima Dječje bolnice u Philadelphiji dr. Paul Offit za CNN je govorio o tomu što ga zabrinjava oko pronalaska cjepiva za koronavirus. 

"Trenutno imamo tek preliminarne podatke i sada je na redu veliko testiranje nakon kojega će stvari biti jasnije. 20 tisuća ljudi će dobiti pravo cjepivo, a njih 10 tisuća će dobiti placebo i tek tada će se znati je li cjepivo sigurno i učinkovito. Bilo bi iznenađujuće da se sve dogodi do kraja godine", kaže dr. Offit dodajući kako je moguće da će preko ljeta broj slučajeva početi padati.

Potrebno je pružiti informacije o cjepivu

Kaže kako se kod cjepiva ne smije pristajati na nešto manje kvalitetno. 

"Moramo obaviti ispitivanja koja nam dokazuju da je cjepivo efikasno i kvalitetno. Jako smo u očaju i jako nam je potrebno cjepivo jer smo paralizirani virusom, ali ne smijemo pristajati na manje", kaže. 

Rekao je kako mnogi buduće cjepivo shvaćaju kao savršen lijek, ali je objasnio da to nije tako. 

"Cjepivo pomaže, ali nije stopostotni lijek. Štitilo bi od zaraze covidom-19 s umjerenim i teškim simptomima, ali ne i od zaraze s blagim simptomima. Kako god, trebamo upoznati ljude s tim što cjepivo može, a što ne može", zaključio je dr. Offit. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više