Video: Andrija Hebrang pao na ispitu iz domoljublja

ANDRIJA HEBRANG godinama nas ubija pričama o tome kako Hrvatima nedostaje domoljubnog duha, jer ne vješaju zastave na pročelja i ne znaju kad su državni praznici. Pa je onda na državnoj televiziji u četvrtak navečer izvalio kako je Hrvatska priznata 15. siječnja - 1991. godine.

Na proslavu Oluje s danom zakašnjenja 

Andrija Hebrang godinama nam tupi o dignitetu branitelja i veličanstvenoj akciji Oluja, pa onda 25 sekundi (koje su se otegnule kao 25 minuta) razmišlja kad se točno slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnost. Pa onda opet bubne krivi datum - 8. kolovoza. Da Hebrang kojim (nesretnim) slučajem postane predsjednik države, on bi na proslave u Knin dolazio dan kasnije. Barem bi izbjegao gužvu i bio u prvom planu, državnički postojan na Kninskoj tvrđavi. On i bandera.

I takav Andrija Hebrang, dakle osoba koja na predsjedničkim izborima predstavlja ono tvrdokorno HDZ-ovo biračko tijelo, zastupa sve one pravovjerne Hrvate s pedigreom, u intervjuu tjedniku Nacional izjavljuje: "Ako Ceca (Ražnatović) želi pjevati u zagrebačkoj Areni, a u Hrvatskoj ima dovoljno publike koja je želi slušati, onda neka pjeva." E upravo to je ono što njegovi birači žele čuti.

Brani Thompsona, pa što ne bi i Cecu?

Očekuje se valjda od čovjeka koji brani pravo Thompsonu da veliča ustaštvo, da jednako gorljivo ustaje u zaštitu Arkanove udovice. Ženu koja se našla među uhićenima nakon atentata na Zorana Đinđića i s kojom srbijanska policija ima pune ruke posla, Hebrang smatra dijelom kulturne suradnje Hrvatske i Srbije. Tko zna, kad bi Hebrang još znao i ime srbijanskog premijera, mogao bi početi raditi i na političkoj suradnji.

Da se ne radi o Andriji Hebrangu, gotovo bi nam došlo žao čovjeka. Ona scena na HTV-u, u emisiji Dossier.hr, u kojoj HDZ-ov kandidat za predsjednika gromoglasno šuti o datumima državnih blagdana, kako fulava godine, kako ne zna ime ni jednog europskog političara, a usto se još ponaša kao loš đak koji se izvlači na sentiment, bila je vrhunac blamaže. Poznajete onaj osjećaj kad gledate nekoga kako se blamira na televiziji, pa se vi crvenite umjesto njega? E ovo je bilo puno gore.

Loši i truli Hrvati

Ali eto, to nam je priuštio čovjek koji sve neistomišljenike godinama naziva "lošim Hrvatima", naciju optužuje da se srami svoje blistave prošlosti ili za nju uopće ne mari. I onda takav veliki patriot ne zna kad je Hrvatska međunarodno priznata. I ne zna kad se slavi Dan branitelja. I nabada k'o ćorava kokoš ostale datume navodno toliko važne njemu i Hrvatskoj. Evo, sad je znao, ali ne može se sjetiti. Na vrh jezika mu je. Ma zna on sve te datume, ali sad je umoran i dekoncentriran. A i trema radi svoje, zbunjuje ga kamera posred lica.

Bila je to tipična HDZ-ova bljuvotina. Upravo oni koji lešinare na nacionalnom ponosu i uzimaju za pravo da glume ekskluzivne Hrvate, pokazuju da o toj naciji u koju se kunu do groba zapravo nemaju pojma. Hebrang bi vješao zastave po fasadama, samo nije siguran kojeg datuma. Bio bi predsjednik države, ali nije baš siguran koje godine je ta država međunarodno priznata.

Jedina roba koju Hebrang prodaje pokazala se kao bofl

Na stranu što je Ivo Josipović odbio sudjelovati u HTV-ovu kvizu. I što se Vesna Pusić ponašala kao egzaltirana gimnazijalka svaki puta kad je znala točan odgovor. I što je Nadan Vidošević pogodio baš svaki odgovor. Ključno je što je na blic kvizu "Tko je veći Hrvat" najgori bio upravo onaj koji bi morao (doslovno MORAO) biti najbolji. Jer je to jedino na što računa. To je jedina roba koju prodaje. A sad se i to pokazuje kao bofl.

Zašto bi HDZ-ovci uopće glasali za sirotog Hebranga? Nesimpatičan je, krut i ukočen, a sada se pokazuje kao licemjer koji druge optužuje za ono u čemu je najgori: poznavanju i njegovanju nacionalnog ponosa.

Da mu nije možda na srcu neka druga domovina?

Da smo zločesti ili mentalno resetirani u Središnjici zaključili bismo da nije onda čudno da Hebrang ne zna kad se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ni kad je međunarodno priznata Hrvatska. Na srcu mu je očito - rekli bi Hebrangovi klonovi - "neka druga domovina".

I tako, dođe vam žao Hebranga. Ako su do sada za njega planirali glasati samo oni po stranačkoj dužnosti, nakon ovakvih ispada čak bi i oni mogli otkazati poslušnost. Vjerojatno ima još kandidata koji znaju državne praznike. Ili onih koji ne znaju, ali o tome pametno šute. Kamo sreće da je Hebrang među njima.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više