Australija paru iz SAD-a zabranila vidjeti oca na samrti: Ovo je kao Sjeverna Koreja

Screenshot: BBC

AUSTRALSKA savezna vlada odobrila je Marku Kilianu i njegovoj supruzi Anneli Gericke, koji žive u SAD-u, izuzeće od zabrane ulaska u Australiju kako bi mogli posjetiti Markovog oca na samrtničkoj postelji.

No država Queensland odbila je njihovo izuzeće iz karantene, pa par mora sada provesti 14 dana u izolaciji u hotelu, piše BBC. Obavijest o odbijenom zahtjevu primili su kada su već bili u avionu.

"Ovdje se radi o birokratskoj katastrofi"

Glasnogovornik zdravstva države Queensland branio je ovu odluku rekavši da je sigurnost zajednice Queenslanda uvijek na prvom mjestu.

No, s obzirom na to da je samo pitanje dana kada će Markov otac napustiti ovaj svijet, Mark i Anneli očajnički mole državnog čelnika i zdravstvene službe da pokažu samilost i empatiju za njihov slučaj.

"Ovo nije pitanje humanosti australskih građana, ovo je pitanje birokratske katastrofe", kazao je Mark.

Markovom ocu je prošle godine dijagnosticiran rak gušterače, a ovoga mjeseca stanje mu se naglo pogoršalo te su Mark i Anneli shvatili da moraju prvim avionom doći u Australiju kako bi se stigli pozdraviti s umirućim ocem.

"Australske savezne vlasti su nam, čim su dobile uvid u medicinski karton mog svekra, odobrile izuzeće od zabrane prolaska granice", ispričala je Gericke.

No njihov zahtjev za izuzećem nisu odobrile zdravstvene vlasti države Queensland te se par sada nalazi u hotelu u karanteni gdje mora boraviti do 29. lipnja. Ocu je u međuvremenu sve lošije.

Oboje su cijepljeni i negativni na covid-19

"Ponudili smo im da nosimo zaštitna odijela, da imamo uređaje za praćenje, no nisu ništa prihvatili", kazala je Gericke i dodala kako su oboje primili obje doze cjepiva i da su već tri puta bili negativni na testiranju za covid-19.

"Da smo u Sjevernoj Koreji, onda bi mi bilo jasno. Ali mi smo u Australiji", rekao je Mark Kilian.

Pročitajte više