VIDEO, FOTO Usred Zagreba se vijori "jugoslavenska zastava"

Foto. Petar Glebov/Pixsell

MILAN Bandić naumio je potrošiti 5.2 milijuna kuna kako bi kupio preko 29 tisuća hrvatskih zastava.

>> Bandić nabavlja 29.352 zastava, platit ćemo ih 5,2 milijuna kuna

U preciznom opisu javne nabave tih barjaka, napominju se krute tehničke specifikacije svake posebne zastave. Od gramaže i šavova, preko karabinjera pa sve do ušivenih džepova.

Domoljubni šoping


Međutim, čini se kako Bandić u svom domoljubnom šopingu zaboravlja osnovne stvari. Milijuni kuna koje namjerava spiskati na nabavu platnenog domoljublja, nisu mu pomogli da primijeti kako je jedna od zastava sašivena naopako. I izvješena, ironično, upravo na Domovinskome mostu u Zagrebu.



Naime, trobojnica počinje plavom, a završava crvenom bojom, kao što je počinjala i završavala zastava bivše SFRJ. Izgleda kako nitko od nadležnih, kao ni od onih koji su je postavljali, nije primijetio ovakav gaf.

Kažnjivo po zakonu

Inače, isticanje krivo sašivene zastave kažnjivo je i po Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. U grbu i na zastavi Hrvatske, kako kaže članak 4, ne može se ništa mijenjati. Nadalje, u članku 5. zabranjeno je javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grbove ili zastave Hrvatske. Odredbe su to Zakona o grbu, zastavi i himni koji propisuje i novčanu kaznu za nepoštovanje tih odredbi u iznosu od 300 do 1500 kuna.



Ovakva zastava samim time je zabranjena i njezino je isticanje prema zakonu kažnjivo.

Pročitajte više